Fotbal: Joao Havelange, fost președinte al FIFA, a încetat din viață

Fotbal: Joao Havelange, fost președinte al FIFA, a încetat din viață

Brazilianul Joao Havelange, fostul președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), a încetat din viață marți, la vârsta de 100 de ani, într-un spital din Rio de Janeiro, anunță presa internațională.

Havelange, care a fost președinte al FIFA între 1974 și 1998, era internat în spitalul Samaritano din Rio de Janeiro din cauza unor probleme pulmonare. În ultimii ani, starea lui de sănătate se degradase.

Fostul conducător al FIFA a avut o contribuție importantă la desemnarea Braziliei drept gazdă a Cupei Mondiale de fotbal din anul 2014 și a Jocurilor Olimpice de la Rio din acest an (5-21 august).

Havelange a fost președintele Confederației Braziliene a Sportului (CBD) între 1956 și 1974, apoi președinte al FIFA între 1974 și 1998.

Jean-Marie Faustin Goedefroid Havelange, născut la Rio într-o familie de origine belgiană în timpul Primului Război Mondial, a fost amestecat în scandalul legat de falimentul firmei de marketing ISL. Ancheta arată că el a primit comisioane de milioane de dolari.

Havelange a demisionat de la CIO în 2011 pentru a evita o sancțiune a mișcării olimpice după 48 de ani de prezență. De asemenea, el a renunțat în 2013 la titlul de președinte de onoare al FIFA.

Pentru a aminti episoade mai puțin cunoscute ale parcursului său, Havelange a participat de două ori la JO ca sportiv: la Berlin în 1936, la natație, și la Helsinki în 1952, la polo pe apă.

AGERPRES (autor: Mircea Lazaroniu; editor: Mihai Țenea, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…