Fotbal: Pancu, despre incidentul rasist de la Paris - A fost o mare greşeală, dar românii nu sunt rasişti

Fotbal: Pancu, despre incidentul rasist de la Paris - A fost o mare greşeală, dar românii nu sunt rasişti

Antrenorul echipei CSM Poli Iaşi, Daniel Pancu, fost fotbalist în Turcia timp de cinci ani şi jumătate, a catalogat, miercuri, într-o conferinţă de presă, drept "o mare greşeală" incidentul provocat de arbitrul Sebastian Colţescu la meciul Paris Saint-Germain - Istanbul Başakşehir din Liga Campionilor, dar a subliniat că românii nu sunt rasişti.

El a dezvăluit că a discutat cu reprezentanţii presei din Turcia cărora le-a transmis acelaşi lucru.

"Am dat deja 2-3 interviuri în presa din Turcia... am făcut şi câteva clipuri împotriva rasismului. Eu le-am transmis, şi trebuie să ştie toţi oamenii de pe Pământ, că românii nu sunt rasişti... în niciun caz. Şi niciodată nu vom fi. Probabil a fost o conjunctură nefericită, dar şi o foarte mare greşeală a lui Colţescu. Nu ştiu exact contextul, dar e o greşeală şi o pată asupra noastră, a românilor", a spus Pancu, fost jucător la Beşiktaş Istanbul şi Bursaspor.

Meciul Paris Saint-Germain - Istanbul Başakşehir, din cadrul Ligii Campionilor, din capitala Franţei a fost întrerupt în urma unui incident considerat rasist în care a fost implicat arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu şi se va relua miercuri seara, de la ora 19:55 (ora României).

Staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG au luat decizia de a părăsi terenul după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, acuzând afirmaţii rasiste din partea arbitrului de rezervă.

Colţescu i-a cerut în min. 16 arbitrului de centru Ovidiu Haţegan să intervină pentru a-l calma pe Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru, potrivit AFP. Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de ''tipul negru'', iar Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo, întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe, relatează AFP.

Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe şi Marquinhos, au venit pentru a cere explicaţii la marginea terenului. După mai multe minute de discuţii cele două echipe au părăsit terenul.

Uniunea Europeană de Fotbal a confirmat, marţi seara, că meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir va fi reluat miercuri, cu alţi arbitri.

Forul continental a anunţat că o anchetă amănunţită va fi demarată imediată în legătură cu incidentul.

Ministrul Sportului din Franţa, Roxana Mărăcineanu a catalogat exprimarea arbitrului român drept rasistă.

"În această seară sportivii au luat o decizie istorică, în faţa unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a rasismului obişnuit. Aşteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolul puternic al gestului şi solidarităţii lor", a scris ministrul Roxana Mărăcineanu, născută în România, pe contul său de Twitter. AGERPRES (V, AS-autor: Marius Ţone, editor: Adrian Drăguţ, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski