Fotbal: Primăria Sectorului 1 a obținut dreptul de folosință a mărcii Rapid în schimbul a 5.000 de euro pe lună

Fotbal: Primăria Sectorului 1 a obținut dreptul de folosință a mărcii Rapid în schimbul a 5.000 de euro pe lună

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că instituția pe care o conduce a obținut dreptul de folosință a mărcii, culorilor și siglei FC Rapid de la societatea SC FC Rapid SA, aflată în lichidare, în schimbul a 5.000 de euro pe lună.

Tudorache a menționat că dorește ca formația Primăriei să preia locul din Liga a IV-a al formației AFC Rapid sau Mișcarea Feroviară, dar a recunoscut că este posibil și să înființeze propria echipă care să înceapă din Liga a V-a.

"Am ajuns la un acord pentru folosirea mărcii Rapid, a culorilor și siglei. Nu am semnat încă acordul cu societatea aflată în lichidare, dar se va semna cât mai curând. Există aprobarea Adunării Generale a Creditorilor, așa că nu va fi nicio problemă. Perioada acordului va fi până după licitație. Noi dorim să jucăm în Liga a IV-a și pentru asta suntem în discuții cu AFC Rapid și Mișcarea CFR. Adică dânșii să pună la dispoziție jucătorii și locul, iar noi marca, sigla și culorile. Din păcate, AFC Rapid are datorii de 2 milioane de lei la ANAF, iar noi le-am pus condiția să își achite această datorie pentru a ne putea asocia. Iar cei de la Mișcarea CFR vor 49 sau 50% din acțiunile viitoarei societăți. Iar asta nu se poate. Până la urmă putem să înființăm noi o echipă de la zero și să folosim numele FC Rapid", a explicat edilul.

Acesta a menționat că pentru acordul de folosire a mărcii FC Rapid nu va avea nevoie de aprobarea Consiliului Local. "Nu îmi trebuie votul în Consiliul Local pentru că banii pentru închirierea mărcii, cei 5.000 de euro, îi vom aduce din sponsorizări. Adică nu vor fi banii Primăriei. Să nu creadă cineva că dacă se implică Primăria Sectorului 1 la Rapid atunci o să ne apucăm să devalizăm banul public. Suntem foarte optimiști că vom câștiga palmaresul la licitație.Asta pentru că la licitație va fi pusă o clauză conform căreia câștigătorul palmaresului nu are dreptul de a-l înstrăina timp de 5 ani. Așa se va evita ca palmaresul să intre în proprietatea unor persoane care vor doar să speculeze și să câștige niște bani", a precizat el.

Daniel Tudorache a precizat că de partea sportivă se vor ocupa foști fotbaliști rapidiști. "Noi de la Primărie nu ne vom implica în partea sportivă. În consiliul de conducere vor fi foști fotbaliști rapidiști. Sunt mai mulți cu care am discutat, pot să spun doar că unul dintre ei este Daniel Pancu", a precizat Tudorache.

Contactat telefonic, lichidatorul judiciar al FC Rapid SA, Mihai Florea, a declarat pentru AGERPRES că Adunarea Generală a Creditorilor a votat pentru cedarea dreptului la folosință a mărcii către Primăria Sectorului 1. "Noi am primit o solicitare din partea Primăriei Sectorului 1 de a folosi marca, sigla și culorile clubului Rapid. Iar Adunarea Generală a Creditorilor a fost de acord cu această cedare în schimbul sumei de 5.000 de euro plus TVA", a spus Florea.

Conform Ordonanței de Urgență 38/2017, autoritățile publice locale pot finanța activitățile sportive în limita a 5% din buget. Bugetul Primăriei Sectorului 1 este în prezent de 350 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că poate investi în sport aproximativ 17,5 milioane de euro.

Gruparea de fotbal Rapid a intrat în procedură de insolvență în 7 decembrie 2012, iar la 13 iunie 2016 Tribunalul București a dispus intrarea în faliment și dizolvarea societății. Suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru era de 17.754.712 lei, aproximativ 4 milioane de euro. În perioada următoare, lichidatorul urmează să scoată la licitație palmaresul și mărcile FC Rapid.

După declararea falimentului, echipa de fotbal FC Rapid a fost exclusă în vara anului 2016 din Liga I.

În sezonul 2016-2017, în Liga a V-a au activat două echipe care se doresc a fi continuatoarele echipei Rapid: AFC Rapid, asociație non-profit care a administrat clubul până în 2006 și care deține 0,25 la sută din acțiunile SC FC Rapid SA, și Mișcarea CFR, echipă înființată anul acesta de sindicatul CFR și Clubul Aristocratic Rapid. Ambele au promovat la finalul sezonului în Liga a IV-a.

AGERPRES (editor: Marius Țone, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”