Fotbal: Procurorul general elveţian, sancţionat cu reţinerea a 8% din salariul pe un an după o întâlnire secretă cu Infantino

Fotbal: Procurorul general elveţian, sancţionat cu reţinerea a 8% din salariul pe un an după o întâlnire secretă cu Infantino

Procurorul general elveţian, Michael Lauber, a fost sancţionat cu reţinerea a 8% din salariul pe un an din cauza unei întâlniri secrete cu Gianni Infantino, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), scrie ziarul Le Temps.

Ancheta disciplinară vizându-l pe Michael Lauber a stabilit că procurorul general a comis mai multe abateri: nu a spus adevărul, a acţionat cu rea-credinţă, a încălcat codul de conduită şi chiar a obstrucţionat ancheta îndreptată împotriva sa.

Pentru a sancţiona acest comportament mai mult decât problematic, autoritatea de supraveghere a Ministerului Public al Confederaţiei Elveţiene (AS-MPC) l-a sancţionat pe Lauber cu reţinerea a 8% din salariul pe un an. Procurorul general poate face apel împotriva acestei decizii.

Potrivit ziarului La Cote, lui Lauber îi va fi reţinută suma de 23.827 franci elveţieni, corespunzând cu 8% din salariul său anual de 297.844 franci elveţieni.

Pe 25 septembrie, cele două Camere ale Parlamentului Elveţian l-au reales pe Lauber în funcţia de procuror general federal, în ciuda felului în care el a gestionat scandalurile de corupţie din jurul FIFA. Lauber a obţinut atunci al treilea său mandat, fiind votat de 129 de parlamentari din 243.

Ancheta condusă de judecătoarea federală Alexia Heine a găsit un singur factor atenuant pentru Lauber: niciun document nu arată că acesta ar fi primit bani sau alte foloase. Lauber a evitat astfel reţinerea a 10% din salariu.

Potrivit unui comunicat, "procurorul general nu a spus adevărul AS-MPC, parlamentului şi publicului despre întâlnirea sa de pe 16 iunie 2017 cu preşedintele FIFA. S-a dovedit că această întâlnire a avut loc."

Lauber a recunoscut alte trei întâlniri cu Infantino, compatriotul său.

Sancţiunile pe care le putea primi Lauber puteau merge de la avertisment la reţinerea din salariu, trecând prim blam. AS-MPC a ales-o deci pe cea mai aspră. Parlamentul Elveţiei este singurul ce are competenţa să decidă revocarea procurorului general, menţionează Le Temps.

Michael Lauber şi apărătorii săi au precizat că vor întreprinde "toate demersurile juridice necesare", adică vor face apel la Tribunalul administrativ federal în termen de 30 de zile.

Printre acţiunile de anvergură ale lui Lauber este descinderea poliţiei la un hotel din Zurich în 2015, unde se aflau oficiali ai FIFA, acţiune care a fost la originea celui mai mare scandal de corupţie din istoria forului fotbalistic mondial, aminteşte AFP. Preşedintele FIFA era atunci Sepp Blatter, şi el elveţian.
AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu; editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”