Fotbal: Rădoi - Nu sunt mulţumit de lotul pentru Jocurile Olimpice; obiectivul este să trecem de faza grupelor

Fotbal: Rădoi - Nu sunt mulţumit de lotul pentru Jocurile Olimpice; obiectivul este să trecem de faza grupelor

Selecţionerul reprezentativei U23, Mirel Rădoi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu este mulţumit de lotul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce multe cluburi au refuzat să-şi lase jucătorii la această competiţie, dar a precizat că şi în aceste condiţii obiectivul României în Japonia rămâne trecerea de faza grupelor.

"Nu sunt mulţumit de lot pentru că au fost schimbările respective, nu neapărat decise de noi. Dar sunt mulţumit că am luat jucătorii pe care i-am găsit disponibili şi pe care şi noi i-am dorit. Am avut iniţial o listă de 61 de jucători, apoi am adăugat alţi 35 şi am ajuns la 96... dar practic, cei care puteau veni, erau doar 15 plus 3 portari. După aceea şi portarii au căzut de pe listă... şi ajunsesem să ne întrebăm la cine mai putem apela pentru ca prezenţa noastră la Jocurile Olimpice să fie sigură. Iar ca să fiu sincer, ajunsesem la o listă de 112 jucători... dar nu am fost dezamăgit (n.r. - de refuzul cluburilor). În momentul de faţă noi trebuie să căutăm soluţii. Ca obiectiv, în momentul de faţă rămâne trecerea de faza grupelor. Mai departe, nu vreau să continui discuţia pentru că eu am spus de mai multe ori că mi-aş dori o medalie, nu puteam spune nu. Dar nu vreau să vorbesc prea mult de medalii pentru că nu vreau să pun presiune pe jucători, unii nici nu au meciuri la nivel internaţional. Sper însă să avem cel puţin acel entuziasm de la EURO 2019 şi să trecem cel puţin de faza grupelor", a afirmat el.

"A fost şi este în continuare o situaţie bizară cu lotul, pentru că şi în acest moment negociem cu cluburile, s-au modificat puţin datele şi avem dreptul până diseară la ora 24:00 să facem schimbări. Chiar şi acum Botoşani, Viitorul şi Voluntari încearcă să ne ajute cu jucători. De asemenea, Astra şi Hermannstadt ne-au spus de la început că orice jucător dorim îl lasă. Deci nici în momentul de faţă lotul nu este definitivat, mai sunt câteva ore până diseară. Sperăm să nu apară surprize şi cluburile să-şi mai retragă jucători. Sperăm ca o dată ajunşi în Japonia să nu ne mai ceară nimeni jucătorii înapoi... dar cât suntem aici, se poate întâmpla situaţia asta. Sunt cluburi care ne-au lăsat jucătorii fără obiecţie, cu altele am negociat, altele au refuzat. Motivele au fost acelea că acei jucători sunt titulari la echipele de club sau au meciuri foarte importante din 3 în 3 zile în mai multe competiţii. Nu ne-a făcut plăcere să negociem, dar am fost nevoiţi să acceptăm situaţia asta. Mă bucur însă că jucătorii prezenţi şi-au dorit să fie aici. Urmează o perioadă încărcată, pentru că trebuie să îi aducem pe toţi jucătorii la acelaşi nivel fizic. După aceea ne dorim să găsim un meci amical, dacă nu, vom juca între noi. Şi vom ajunge în Japonia cu 7 zile înainte de începerea competiţiei, aşa cum ne-am propus", a adăugat selecţionerul.

Rădoi a explicat şi situaţia jucătorilor Denis Ciobotariu şi George Puşcaş, retraşi de pe listă de cluburile lor după anunţarea lotului olimpic.

"M-a surprins că Ciobotariu nu a mai fost lăsat. Dar nu e o situaţie pe care să o putem controla. Probabil la CFR s-a întâmplat ceva la nivelul postului de fundaş central, poate cineva s-a accidentat... dacă l-au retras de pe listă înseamnă că au nevoie de el. Cu Puşcaş situaţia a fost la fel... am înţeles că a avut o accidentare a cărei refacere nu a decurs foarte bine. Aşa că Reading nu a mai dorit să-l lase, probabil se vor baza pe el. Asta deşi ambele cluburi şi-au dat acordul să-i lase. Fiecare club până la urmă îşi face propria strategie, dar m-aş bucura ca jucătorii care puteau să fie aici cu noi, să joace măcar la echipele lor de club. Dacă nu vor evolua nici la echipa de club şi nu au fost lăsaţi nici la lot atunci am un semn de întrebare... şi nu mă voi mai putea gândi decât la faptul că în ceea ce priveşte anumite persoane nu mai există echipă naţională şi că nu mai suntem patrioţi", a precizat Mirel Rădoi.

Dintre jucătorii peste 23 de ani pe care a dorit să-i convoace selecţionerul pentru Jocurile Olimpice, cel mai aproape a fost Constantin Budescu.

"Jucători care şi-au dorit au fost, din păcate cluburile au fost cele care le-au interzis. Au fost negocieri cu Sassuolo (n.r. - pentru prezenţa lui Vlad Chiricheş)... apoi până în ultimele zile am tot sperat că Budescu va putea fi prezent la Jocurile Olimpice. El era singurul care găsise o portiţă să vină. Am discutat şi eu, şi el cu clubul în fiecare zi... până când ieri ne-au spus că nu-l mai lasă. Nu ştiu exact situaţia lui contractuală, dacă îl presează în vreun fel. Dar la Budescu au existat ceva şanse, în rest nimic", a menţionat Rădoi.

Selecţionata olimpică a României s-a reunit la 30 iunie la Centrul Naţional de Fotbal de la Mogoşoaia, acolo unde se va pregăti în regim închis până la plecarea în Japonia, programată pe 15 iulie.

Conform regulamentului, pentru ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice sunt eligibili jucătorii născuţi începând cu 1 ianuarie 1997. Din cei 18 jucători plus 4 rezerve, maximum 3 pot fi peste limita de vârstă.

Jocurile Olimpice de la Tokyo, programate în 2020, au fost amânate pentru anul acesta din cauza pandemiei. Turneul de fotbal va debuta pe 21 iulie şi se va încheia pe 7 august. România s-a calificat în urma prestaţiei echipei naţionale Under-21 la Campionatul European de tineret din 2019, când a ajuns în semifinale. Selecţionata de fotbal a României revine la Jocurile Olimpice după o pauză de 57 de ani.

În urma tragerii la sorţi, România a fost repartizată în grupa B la Jocurile Olimpice alături de Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Honduras.

Programul meciurilor în grupa României:
Joi 22 iulie

Noua Zeelandă - Coreea de Sud (ora locală 17:00, Kashima)
Honduras - România (ora locală 20:00, Kashima)

Duminică 25 iulie
Noua Zeelandă - Honduras (ora locală 17:00, Kashima)
România - Coreea de Sud (ora locală 20:00), Kashima)

Miercuri 28 iulie
România - Noua Zeelandă (ora locală 17:30, Sapporo)
Coreea de Sud - Honduras (ora locală 17:30, Yokohama).
AGERPRES (A-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...