Fotbal: Sebastian Colţescu a fost suspendat de UEFA până la finalul sezonului, Octavian Şovre a primit o mustrare

Fotbal: Sebastian Colţescu a fost suspendat de UEFA până la finalul sezonului, Octavian Şovre a primit o mustrare

Arbitrul Sebastian Colţescu, acuzat că a proferat un termen rasist în timpul meciului dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir FK, întrerupt pe 8 decembrie, a fost suspendat de UEFA până la finalul sezonului, în timp ce Octavian Şovre, care a oficiat la aceeaşi partidă, a primit o mustrare, a anunţat luni forul fotbalistic european.

UEFA a decis că Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre au încălcat la acel meci "obligaţia de a se comporta într-o manieră adecvată", însă nu se fac vinovaţi de rasism.

În altă ordine de idei, UEFA a anunţat că Pierre Achille Webo, antrenorul secund al lui Istanbul Başakşehir, a fost suspendat un meci pentru "conduită nesportivă."

Meciul Paris Saint-Germain - Istanbul Başakşehir, din cadrul Ligii Campionilor , a fost întrerupt pe 8 decembrie, la Paris , în urma unui incident considerat rasist în care a fost implicat arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu. Octavian Şovre a fost arbitru asistent la acel meci, din brigada de arbitri făcând parte şi arbitrul de centru Ovidiu Haţegan şi arbitrul asistent Sebastian Gheorghe.

Staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG, au luat decizia de a părăsi terenul după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, acuzând remarci rasiste din partea arbitrului de rezervă.

Colţescu i-a cerut în min. 16 arbitrului de centru Ovidiu Haţegan să intervină pentru a-l calma pe Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru, potrivit AFP. Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de ''ăla negru'', iar Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez. Conform unor înregistrări afirmaţia ar fi fost făcută de Octavian Şovre.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo, întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe.

Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe şi Marquinhos, au venit pentru a cere explicaţii la marginea terenului. După mai multe minute de discuţii cele două echipe au părăsit terenul.

Iată comunicatul de luni al UEFA:

"În urma unei investigaţii efectuate de un inspector de Etică şi Disciplină al UEFA în legătură cu evenimentele care au făcut ca meciul din sezonul 2020-2021 al Ligii Campionilor UEFA dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir FK de pe 8 decembrie 2020 să fie întrerupt şi a procedurilor ulterioare deschise împotriva oficialilor partidei, dl. Sebastian Constantin Colţescu şi dl Octavian Şovre, Comisia de Control, Etică şi Disciplină a UEFA (CEDB) a luat următoarea decizie:

- Să îl suspende pe dl. Sebastian Constantin Colţescu de la îndeplinirea oricărei activităţi de arbitru până la finalul sezonului 2020-2021, adică până pe 30 iunie 2021, pentru încălcarea Articolului 11 (1) din Regulamentul disciplinar al UEFA (DR) şi a Articolului 6(1) din termenii şi condiţiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA (GTC), adică pentru comportament inadecvat în timpul unui meci sub egida UEFA la care a fost numit.

- Să îi ordone dlui Sebastian Constantin Colţescu să participe la un program educaţional înainte de 30 iunie 2021 în condiţiile stabilite de serviciile de arbitraj ale UEFA.

- Să îl sancţioneze cu mustrare pe dl. Octavian Şovre pentru încălcarea Articolului 11 (1) din DR şi a Articolului 6(1) din termenii şi condiţiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA (GTC), adică pentru comportament inadecvat în timpul unui meci sub egida UEFA la care a fost numit.

- Să îi ordone dlui Octavian Şovre să participe cât mai rapid la un program educaţional, însă înainte de 30 iunie 2021, în condiţiile stabilite de serviciile de arbitraj ale UEFA.

- Prin această decizie, CEDB a considerat prin urmare că ambii oficiali de la acea partidă au încălcat articolele 11(1) DR şi 6(1) GTC (obligaţia de a se comporta într-o manieră adecvată), însă nu şi Articolul 14 DR (rasism şi alte conduite discriminatorii).

CEDB a fost de asemenea de acord cu EDI că oficialii UEFA ar trebui să fie instruiţi în mod adecvat şi specific pentru a lua decizii mai bune cu privire la alegerea limbii şi a cuvintelor care vor fi utilizate în competiţiile UEFA. În context internaţional, utilizarea corectă a limbajului este esenţială pentru a evita situaţii cum au fost cele care au avut loc la meciul menţionat mai sus.

Motivarea deciziilor va fi publicată în timp util.

În legătură cu acelaşi meci şi cu cartonaşul roşu al antrenorului secund al lui Istanbul Başakşehir FK, dl. Pierre Achille Webo, care a avut loc înainte de incidentele care au dus la sancţiunile de mai sus şi prin urmare nu a fost provocat de ele, CEDB a luat următoarea decizie.

- Să îl suspende pe antrenorul secund al lui Istanbul Başakşehir FK, dl. Pierre Achille Webo, pentru un (1) meci dintr-o competiţie UEFA la care el participa, pentru conduită nesportivă." AGERPRES (AS/autor: Mircea Lazaroniu, editor: Adrian Drăguţ, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...