Fotbal: UEFA a ales "Ochiul de șoim" pentru meciurile de la EURO 2016

Fotbal: UEFA a ales "Ochiul de șoim" pentru meciurile de la EURO 2016

Uniunea Europeană de fotbal a ales să utilizeze sistemul "Hawk-Eye" (Ochi de șoim) pentru a stabili dacă mingea a trecut linia porții la meciurile din cadrul turneului final al Campionatului European de fotbal din Franța, a anunțat marți forul continental.

Sursa foto: www.hawkeyeinnovations.co.uk

Această tehnologie, de producție britanică, este utilizată în tenis și cricket, fiind folosită și la Cupa Mondială de fotbal ediția 2014 din Brazilia.

Sistemul "Hawk-Eye" urmează să fie instalat pe cele 10 stadioane care vor găzdui meciurile EURO 2016, competiție la care va fi prezentă și selecționata României.

La începutul acestui an, UEFA a anunțat că tehnologia pentru linia porții urmează să fie utilizată atât la competiția din Franța, cât și la finele actualelor ediții ale Ligii Campionilor și Europa League, care vor avea loc la Milano, respectiv Basel.

"Hawk-Eye", utilizat deja în Premier League și Bundesliga, a fost preferat altor sisteme care stabilesc dacă mingea a depășit în întregime linia porții.

"Ochiul de șoim" utilizează șapte camere ultraperformante care urmăresc traiectoria mingii și indică arbitrului, prin intermediul unui dispozitiv cu vibrație, dacă poate valida golul. Centralul se va baza, însă, în continuare pe cei doi arbitri asistenți suplimentari.

AGERPRES (autor: Mihai Dragomir, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina