Jucătoarele echipei naționale de fotbal feminin a Afganistanului s-au numărat într-un grup de peste 75 de persoane evacuate într-un zbor din Kabul, a confirmat FIFPRO , organizația reprezentativă la nivel mondial pentru fotbaliști profesioniști.

Suntem recunoscători guvernului australian pentru evacuarea unui număr mare de femei fotbaliste și sportive din Afganistan. Aceste tinere, atât ca sportive, cât și ca activiste, au fost într-o situație de pericol și, în numele colegilor lor din întreaga lume, mulțumim comunității internaționale pentru că le-a venit în ajutor” se spune într-o declarație FIFPRO.

Echipa de fotbal afgană feminină a fost creată în 2007 într-o țară în care practicarea sportului de către femei era considerat ca un act politic de sfidare de către talibani.

Jucătoarele au fost sfătuite luna aceasta să șteargă postările de pe rețelele sociale și fotografiile lor cu echipa, pentru a evita represaliile, după căderea guvernului afgan susținut de Statele Unite.

Ultimele zile au fost extrem de stresante, dar astăzi am obținut o victorie importantă„, a spus fostul căpitan al echipei Khalida Popal.

Popal face parte dintr-o echipă de avocați și consilieri FIFPRO care au colaborat cu autoritățile din șase țări, inclusiv Australia, SUA și Marea Britanie, pentru a include sportivii și familiile lor pe listele de evacuare și zborurile către siguranță.

Femeile fotbaliste au fost curajoase și puternice într-un moment de criză și sperăm că vor avea o viață mai bună în afara Afganistanului„, a spus ea. „Dar mai este mult de lucru. Fotbalul feminin este o familie și trebuie să ne asigurăm că toată lumea este în siguranță„.

Suntem ușurați că acest grup de fotbaliști și sportivi au reușit să părăsească Afganistanul”, a spus secretarul general al FIFPRO, Jonas Baer-Hoffmann. „A fost un proces incredibil de complex pentru toți cei implicați să-și asigure evacuarea. Inimile noastre se îndreaptă către toți ceilalți care rămân blocați în țară împotriva voinței lor„.

Sky News