Fotbalul în doliu: Just Fontaine a murit. Era eroul Mondialului din 1958

Fotbalul în doliu: Just Fontaine a murit. Era eroul Mondialului din 1958

Francezul Just Fontaine, recordmanul numărului de goluri înscrise la un turneu final de Cupă Mondială (13), în 1958, a încetat din viaţă la vârsta de 89 de ani, a anunţat, miercuri, familia fostului fotbalist, citată de AFP.

Fontaine, care a adunat 21 de selecţii în echipa naţională, a fost unul din eroii Cupei Mondiale din 1958 din Suedia, unde echipa Franţei a atins semifinalele pentru prima oară în istoria sa, fiind învinsă de Brazilia lui Pele.

Odată cu decesul lui Fontaine, au mai rămas doar trei supravieţuitori ai epopeii din 1958, Dominique Colonna, Robert Mouynet şi Bernard Chiarelli.

Născut la Marrakech, atacantul francez nu era destinat să joace la Mondialul din Suedia pentru că în locul său fusese preferat Thadee Cisowski, însă acesta din urmă s-a accidentat în ultimul moment.

În afara celor 13 goluri ale sale şi a primi medalii internaţionale cucerită de echipa Franţei în Suedia, Fontaine şi-a mai trecut în palmares patru titluri de campion al Franţei (unul cu Nice, trei cu Reims), două Cupe ale Franţei (Nice în 1954 şi Reims în 1958) şi o finală de Cupă a Campionilor Europeni cu Reims, pierdută în 1959 (0-1) în faţa lui Real Madrid cu legendarii Di Stefano, Puskas şi Kopa.

Parcursul de jucător al lui Fontaine a fost curmat însă brusc la finele anului 1962, la doar 28 de ani, după o dublă fractură la un picior.

Retras din activitate, Fontaine a devenit antrenor, dar performanţele sale pe banca tehnică nu au fost la înălţime. Numele său rămâne însă gravat în analele fotbalului pentru o performanţă mai puţin glorioasă decât cele 13 goluri la Cupa Mondială: el nu a condus decât în două meciuri echipa Franţei în 1967, înainte de a fi demis după două înfrângeri în meciuri amicale.

Însă experienţa sa cu Paris Saint-Germain (1973-1976) este mai reuşită, cu o promovare în Ligue 1 în 1974. El a antrenat şi echipa naţională a ţării sale natale, Maroc, obţinând un loc trei la Cupa Africii pe Naţiuni din 1980.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Procuror cu mașină de 180.000 € trecută în declarația de avere / Familiile din DNA: Cât se câștigă la „birourile Kovesi”, din România

2 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

3 Justiția din Ro a luat-o razna? Cum este posibil așa ceva?

4 Misterele Budapestei / Un fost parlamentar Fidesz ar avea dovezi despre modul în care guvernul Ungariei s-a implicat în România și a finanțat aspirațiil…

5 VIDEO Imagini greu de privit cu un șofer de TIR român...