Fotbalul românesc, grav bolnav și dacă mergem la Euro 2024: Situația care ne arată cât de mult am decăzut

Fotbalul românesc, grav bolnav și dacă mergem la Euro 2024: Situația care ne arată cât de mult am decăzut

E clar că pentru prima reprezentativă se prefigurează o revenire la un turneu final, după 8 ani de așteptare. Precedenta calificare a fost la Euro 2016, în Franța, competiție pe care am încheiat-o după faza grupelor, de pe ultimul loc, după Franța, Elveția și Albania.

Mihai Stoichiță, șeful Comisiei Tehnice FRF

Desigur, iminenta calificare la Euro 2024 e un lurcu bun pentru viitorul apropiat al fotbalului românesc. Această reușită nu ne va rezolva însă problemele pe termen lung. Pentru că, realist vorbind, avem un lot slab și niște jucători care cu greu fac față la nivel înalt. Ne convingem de această realitate, încă o dată, când vedem cine a fost convocat acum pentru „dubla“ cu Belarus și Andorra:

*Andrei Rațiu (25 de ani) – E la echipa națională, deși n-a jucat niciun minut la echipa de club, Rayo Vallecano, în ultima lună, fiind „lipit“ de banca de rezerve. Ultima sa apariție pe teren într-un meci oficial datează din 12 septembrie, când a fost integralist în România – Kosovo (2-0). E o anomalie ca un jucător să evolueze doar la meciurile naționalei și, între acțiunile primei reprezentative, să fie un client al băncii de rezerve la club. Problema și mai mare e că, în absența lui Cristi Manea (accidentat), Rațiu poate fi chiar titular pe flancul drept al defensivei în meciurile cu Belarus și Andorra!

*Burcă (30 de ani), Alibec (32 de ani) și Stanciu (30 de ani) – Cu toții sunt oameni de bază ai naționalei. Asta deși evoluează la niște echipe extrem de slabe din Orientul Mijlociu. Burcă se luptă pentru evitarea retrogradării cu Al-Akhdoud (Arabia Saudită), Alibec e în aceeași situație cu Muaither (Qatar), în timp ce Stanciu, liderul naționalei la ora actuală, e legitimat la Damak, o formație care ocupă locul 10 din 18 în prima ligă saudită.

Chiar și așa, suntem obligați să mergem la Euro 2024, după cum a spus și fostul internațional, Basarab Panduru, în studioul Orange Sport:Tot ce se întâmplă e în favoarea noastră. Jucăm cu Belarus şi Andorra. Avem şanse mari. 90% suntem la Euro, nu văd ce ne poate împiedica, mi se pare că prea multe lucruri trebuie să se schimbe pentru ca această calificare să fie ratată“.

Preliminarii Euro 2024, grupa I

Astăzi

Andorra – Kosovo 21.45

Belarus – România 21.45, Antena 1

Clasament

1. Elveția 6 4 2 0 17-5 14

2. România 6 3 3 0 9-4 12

3. Israel 6 3 2 1 7-7 11

4. Belarus 6 1 1 4 4-11 4

5. Kosovo 6 0 4 2 5-8 4

6. Andorra 6 0 2 4 3-10 2

*Primele două clasate vor obține calificarea la turneul final.

Programul grupei până la finalul campaniei

*Duminică: Elveția – Belarus (ora 19.00), România – Andorra (ora 21.45, Prima TV), Kosovo – Israel (se va amâna, UEFA urmând să stabilească noua dată)

*15 noiembrie: Israel – Elveția

*18 noiembrie: Belarus – Andorra, Elveția – Kosovo, Israel – România

*21 noiembrie: România – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo - Belarus

Lotul României

*Portari: Moldovan (Rapid), Niță (Gaziantep), Târnovanu (FCSB)

*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Sorescu (Rakow), Drăgușin (Genoa), Rus (Pafos), Burcă (Al-Okhdood), Racovițan (Rakow), Bancu (Universitatea Craiova), Borza (Rapid)

*Mijlocași: Screciu (Universitatea Craiova), M. Marin (Pisa), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Cicâldău (Konyaspor), Olaru (FCSB), Moruțan (Ankaragucu), Man (Parma), I. Hagi (Alaves), Mihăilă (Parma), Coman (FCSB)

*Atacanți: Alibec (Muaither), Drăguș (Gaziantep), Bîrligea (CFR Cluj), L. Munteanu (Farul Constanța)

Selecționer: Edward Iordănescu (45 de ani)

Lotul Belarusului

*Portari: Ignatovich (Șahtior Soligorsk), Kudravets (BATE Borisov), Rudenok (Neman Grodno)

*Fundași: Polyakov (Hapoel Haifa), Politevich (Dinamo Minsk), Pechenin (Orenburg), Yuzepchuk (Torpedo Moscova), Malkevich (Ural), Volkov (Khimki), Pavlovets (Lamia), Karpovich, Parkhomenko (ambii de la Neman Grodno)

*Mijlocași: Ebong (Astana), Korzun (Șahtior Soligorsk), Gromyko (Torpedo Moscova), Bocherov (BATE Borisov), Kaplenko (Orenburg), Borodin (Kaysar), Klimovich (Diosgyor)

*Atacanți: Bakhar, Morozov (ambii de la Dinamo Minsk), Antilevskiy, Kontsevoy (ambii BATE Borisov), Karpitskiy (KS Samara)

Selecționer: Carlos Alós Ferrer (48 de ani)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat