Fotografia macabră publicată de Prigojin: mercenari uciși într-o singură zi: „Nu avem muniții“

Fotografia macabră publicată de Prigojin: mercenari uciși într-o singură zi: „Nu avem muniții“

Evgheni Prigojin, liderul Grupării Wagner, a publicat o fotografie înfiorătoare cu zeci de mercenari uciși de ucraineni într-o singură zi și a acuzat conducerea armatei ruse că nu livrează suficiente arme și muniții, încă o dovadă a rupturii dintre forțele armate regulate și mercenari.

Zeci de luptători decedați, cel mai probabil în zona orașului strategic Bahmut

Războiul deschis dintre forțele armate convenționale și gruparea de mercenari s-a adâncit în ultimele zile, după ce Prigojin l-a acuzat de minciună pe ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu.

În replică, Ministerul Apărării rus a calificat miercuri drept „absolut false” declaraţiile „exaltate” ale şefului Wagner, care a susţinut că armata rusă a încetat să mai furnizeze combatanţilor săi muniţie pe frontul din Donbas şi că aceasta echivalează cu o trădare din partea conducerii militare ruse.

În fotografia macabră publicată de Prigojin se pot vedea zeci de luptători decedați, cel mai probabil în zona orașului strategic Bahmut, acolo unde se duc lupte grele de săptămâni întregi. Liderul Wagner a spus că pierderile sunt de circa cinci ori mai mari decât ar fi normal, iar asta doar din cauza „incompetenței” comandaților ruși de rang înalt.

„E unul dintre locurile în care se adună morții. Aceștia sunt băieții care au murit ieri pentru că nu avem muniții. Numărul ar fi trebuit să fie de cinci ori mai mic. De cinci ori. Așa că mame, soții și copii vor primi trupurile lor", a tunat Prigojin. „Cine e de vină pentru moartea lor? Cei care ar fi trebuit să decidă să ne trimită suficiente cantități de muniție. Semnătura finală trebuie pusă pe Gherasimov sau Șoigu. Niciunul dintre ei nu vrea să ia o decizie”, a mai spus el, potrivit observatornews.ro.

Prigojin le cere ruşilor să facă presiuni asupra armatei pentru furnizarea de muniţii

Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, le-a cerut miercuri ruşilor să facă presiuni asupra armatei pentru a le trimite muniţii mercenarilor care luptă împotriva Ucrainei.

„Dacă fiecare rus la nivelul său - ca să nu îndemn pe cineva la manifestaţii - ar spune pur şi simplu «daţi obuze pentru Wagner» (...) ar fi deja important”, a făcut apel Prigojin într-o înregistrare audio difuzată de serviciul său de presă, preluat de AFP.

„Dacă şoferul îi spune patronului să dea obuze pentru Wagner; dacă stewardesa spune la îmbarcare să se dea obuze pentru Wagner; (...) dacă prezentatorul spune în direct să se dea obuze pentru Wagner, le vom învinge rezistenţa şi îi vom forţa să nu mai facă ce vor. Îi vom forţa să ne dea obuze”, a susţinut el, referindu-se la comandanţii ruşi.

„Există obuze. Dar trebuie ca politrucii, ticăloşii, gunoaiele să semneze pentru livrare”.

Recursul la opinia publică este neobişnuit în Rusia, unde autorităţile reprimă cu duritate orice critici, chiar şi individuale, la adresa Kremlinului sau a armatei. Prin lege, astfel de acţiuni pot fi pedepsite cu până la 15 ani de închisoare, iar mai mulţi opozanţi au fost deja condamnaţi conform legislaţiei respective.

Declaraţiile lui Prigojin constituie, potrivit AFP, o nouă escaladare a tensiunilor între Wagner şi armată, care se concurează reciproc în războiul din Ucraina. Tensiunile au devenit mai evidente în ultimele săptămâni, în timp ce forţele ruse încearcă să ocupe Bahmutul, în estul Ucrainei. Atât armata rusă, cât şi Wagner îşi arogă meritele pentru progresele ofensive, iar uneori se contrazic reciproc.

Prigojin insistă de câteva zile că înaltul comandament militar rus nu le furnizează muniţii mercenarilor săi aflaţi în prima linie în bătălia pentru oraşul ucrainean Bahmut. El i-a acuzat de „trădare” pe şeful de Stat Major, generalul Valeri Gherasimov, şi pe ministrul apărării, Serghei Şoigu, pentru că nu dau curs solicitărilor sale şi a afirmat că obiectivul militarilor este să permită „distrugerea” forţei de mercenari pe câmpul de luptă, unde gruparea a suferit pierderi de ordinul sutelor de oameni pe zi din cauza lipsei de muniţii.

Ministerul Apărării de la Moscova a răspuns marţi printr-un comunicat care dă detalii despre cantităţile de muniţii pe care susţine că le-a trimis „escadroanelor de asalt formate din voluntari” - denumire pe care armata pare să o folosească pentru a se referi la Wagner, observă AFP.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze subiectul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina