Fotoreporterul AP care l-a surprins pe atacatorul de la Ankara: M-am gândit că sunt jurnalist și că trebuie să îmi fac treaba

Fotoreporterul AP care l-a surprins pe atacatorul de la Ankara: M-am gândit că sunt jurnalist și că trebuie să îmi fac treaba

Evenimentul părea unul obișnuit - deschiderea unei expoziții de fotografii despre Rusia -, așa că în momentul în care un bărbat în costum negru și cu cravată a scos un pistol, am fost uimit și am crezut că este o punere în scenă, a povestit fotoreporterul agenției Associated Press, Burhan Ozbilici, care a surprins luni împușcarea ambasadorului rus Andrei Karlov la Ankara și ale cărui fotografii cu atacatorul au făcut înconjurul lumii.

* LIVE UPDATE Turcia: Poliția a arestat șase persoane după uciderea ambasadorului rus

"În schimb, era un asasinat calculat cu sânge rece care avea loc în fața mea și a celorlalți, care au început să alerge, îngroziți, pentru a se adăposti în timp ce bărbatul bine aranjat, cu părul scurt, îl împușca pe ambasadorul rus", a spus fotoreporterul, a cărui relatare a fost publicată pe site-ul AP.

"Focurile de armă, cel puțin opt, s-au auzit puternic în frumoasa galerie de artă. S-a dezlănțuit iadul. Oamenii au început să țipe, să se ascundă în spatele coloanelor sau sub mese sau s-au întins pe jos. Îmi era frică și eram confuz, însă am reușit să mă pun parțial sub acoperire și mi-am făcut treaba: am făcut fotografii", a relatat el.

Fotoreporterul a povestit că a decis să meargă la expoziție — intitulată 'De la Kaliningrad la Kamceatka, prin ochii călătorilor' — doar pentru că era în drumul său spre casă de la biroul din Ankara.

"Când am ajuns, începuseră deja discursurile. După ce ambasadorul rus Andrei Karlov și-a început discursul, m-am apropiat pentru a-l fotografia, gândindu-mă că fotografiile vor fi utile pentru articolele despre relațiile turco-ruse. El vorbea încet și — din câte am putut să îmi dau seama — cu dragoste despre țara sa natală, oprindu-se din când în când pentru a-i permite translatorului să traducă în turcă. Îmi amintesc că mă gândeam ce calm și umil părea", a afirmat Burhan Ozbilici.

"Apoi au avut loc focurile de armă, foarte rapid, iar publicul a intrat în panică. Corpul ambasadorului era la pământ, la doar câțiva metri de mine. Nu vedeam sânge în jurul său. M-am gândit că este posibil să fi fost împușcat în spate. A durat câteva secunde până mi-am dat seama ce s-a întâmplat: un bărbat a murit în fața mea; o viață a dispărut sub ochii mei", a mai povestit fotoreporterul.

El a explicat că s-a dat în spate, înspre stânga, în timp ce atacatorul, identificat ulterior ca ofițerul de poliție Mevlut Mert Altintas, își flutura arma înspre persoanele adunate în partea dreaptă a sălii.

"La început, nu mi-am dat seama ce l-ar fi putut motiva pe atacator. M-am gândit că ar putea fi un militant cecen. Însă mai multe persoane au spus apoi că a strigat ceva despre orașul sirian Alep. Probabil era furios în legătură cu bombardamentele Rusiei de la Alep care au ca scop înlăturarea rebelilor anti-guvernamentali. Mulți civili au fost uciși în acest lupte. El a strigat de asemenea 'Allahu Akbar', însă nu am înțeles restul cuvintelor sale în arabă", a completat fotoreporterul AP.

"Bărbatul înarmat era agitat. A mers în jurul corpului ambasadorului, distrugând unele fotografii de pe perete. Bineînțeles, îmi era teamă și știam că ar fi un pericol dacă bărbatul înarmat s-ar fi întors înspre mine. Însă am avansat puțin și l-am fotografiat pe bărbat în timp ce teroriza publicul care era disperat, captiv", a subliniat el.

"Mă gândeam: 'Sunt aici. Chiar dacă voi fi împușcat și rănit sau ucis, sunt jurnalist. Trebuie să îmi fac treaba. Puteam să fug fără să fac fotografii... Însă nu aș fi putut da un răspuns mulțumitor mai târziu când oamenii m-ar fi întrebat: 'De ce nu ai făcut fotografii?'. M-am gândit chiar la prietenii și colegii care au murit făcând fotografii în zonele de conflict de-a lungul anilor", a mai povestit Burhan Ozbilici.

"Mintea mea o luase razna. Am văzut că bărbatul era agitat — dar, în mod ciudat, era stăpân pe sine. A strigat la toată lumea să se dea înapoi. Paznicii ne-au cerut să ieșim din sală, așa că am plecat. Ambulanțe și mașini blindate au ajuns imediat la fața locului și a fost lansată operațiunea poliției. Atacatorul a fost împușcat ulterior. Când m-am întors la birou să îmi editez fotografiile, am fost șocat să văd că de fapt atacatorul stătea în spatele ambasadorului în timp ce acesta vorbea. Ca un prieten sau ca un bodyguard", și-a încheiat fotoreporterul relatarea.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urlă Orban că i-au luat „dușmanii” partidul? Nu, știe că dosarele de la DNA ale Camarilei vor ieși pe piață cu…

2 Un nou cal troian al Rusiei? / Dezvăluiri despre cel care ar putea produce marele șoc în Europa câștigând președ…

3 Așa e! Aceste două cocini ar trebui închise! Iar imbecilii care i-au intoxicat pe români detestați public

4 O imbecilă! / „Dacă mori, o faci pentru tine, pentru sănătatea ta, nu pentru alţii”

5 Așa o fi?