Fragmente din submersibilul Titan, recuperate în Canada. Resturile ambarcațiunii în care au murit 5 oameni, cheia investigației VIDEO

Fragmente din submersibilul Titan, recuperate în Canada. Resturile ambarcațiunii în care au murit 5 oameni, cheia investigației VIDEO

O navă sub pavilion canadian a adus miercuri pe uscat resturi ale submersibilului Titan, care a făcut implozie în timpul unei călătorii spre epava Titanicului în urmă cu câteva zile, tragedie în care au fost ucise toate cele cinci persoane aflate la bord.

Într-o înregistrare video aparținând Canadian Broadcast Corporation se pot observa a fi vârful submersibilului şi alte fragmente distruse, învelite într-o prelată albă, ridicate de o macara de pe nava Horizon Arctic, în portul St. John's din Newfoundland, miercuri dimineaţă, relatează The Guardian

De asemenea, în imagini se mai pot vedea o parte sfărâmată a fuselajului şi utilaje cu cabluri atârnate fiind scoase de pe navă la St. John's, de unde a pornit expediţia către Titanic.

Bucăți mari de metal care seamănă cu părți ale corpului alb al Titanului și patinele de aterizare concepute pentru aterizare pe fundul mării au fost ridicate la un debarcader folosit de Garda de Coastă canadiană din St John's, de pe o navă canadiană numită Horizon Arctic.

Fragmente din submersibilul care a făcut implozie în Atlantic, aduse pe uscat FOTO Twitter

Descoperirea îi va ajuta pe anchetatori să afle cauza imploziei catastrofale care i-a ucis pe cei 5 pasageri aflaţi la bord. Pilotul Stockton Rush, directorul executiv al OceanGate Expeditions, miliardarul britanic Hamish Harding, omul de afaceri de origine pakistaneză Shahzada Dawood şi fiul său de 19 ani, Suleman , precum şi oceanograful francez Paul-Henri Nargeolet.

Recuperarea resturilor este o parte cheie a investigației care va stabili ce a mers prost în expediția companiei americane care deține submersibilul . OceanGate, după îndoieli serioase cu privire la designul ambarcațiunii.

Costurile căutării, estimate la milioane de dolari

Costul căutării fără precedent a submersibilului dispărut Titan s-ar putea ridica la milioane de dolari, spun experții citați de AP, potrivit yahoo.com.

Avioane, nave de suprafață și roboți de mare adâncime au început căutările după momentul în care Titan a fost dat dispărut.

Căutările s-au întins pe 96 de ore. Totul s-a desfășurat contra cronometru, în speranța că submersibilul va fi găsit înainte ca rezervele de oxigen ale ocupanților să se epuizeze.

Speranțele s-au frânt joi, când oficialii au anunțat că submersibilul a fost distrus de o implozie catastrofală, în care și-au pierdut viața toți cei cinci oameni aflați de la bord.

O căutare cu roboți operați de la distanță, trimiși să scaneze fundul mării, în căutarea de dovezi care ar putea face lumină în privința imploziei a continuat după găsirea rămășițelor Titanului.

O operațiune amplă și foarte costisitoare

Căutările au vizat o zonă de mii de mile, cu o adâncime de patru kilometri și jumătate și au implicat Paza de Coastă americană, Paza de Coastă canadiană, Marina americană și alte agenții și entități private.

O căutare oceanică comparabilă cu cea a Titanului nu există, a declarat Norman Polmar, istoric naval, potrivit AP.

Numai costul orar al avioanelor implicate în căutări se ridică la zeci de mii de dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”