Francezii vor Rusia la Jocurile Olimpice din 2024: Primarul Parisului, poziție tranșantă

Francezii vor Rusia la Jocurile Olimpice din 2024: Primarul Parisului, poziție tranșantă

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, s-a exprimat joi în favoarea participării sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice din 2024, găzduite de capitala Franţei, în ciuda faptului că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut excluderea acestora.

Anne Hidalgo, primarul Parisului

"Cred că (Olimpiada) este un moment al sportivilor şi nu trebuie să-i privăm pe sportivi de competiţia lor. Dar cred şi pledez, la fel ca o mare parte a mişcării sportive, să nu existe o delegaţie sub drapel rusesc", a declarat, pentru postul France 2, Hidalgo, care ar prefera să-i vadă pe sportivii ruşi concurând "sub drapel neutru", aşa cum au mai făcut-o.

"Desigur, Jocurile au loc într-un spaţiu geopolitic. Sper că războiul din Ucraina va rămâne în urmă când vom găzdui Jocurile de la Paris, care va fi, totuşi, primul mare moment al întâlnirii frăţeşti mult-aşteptate, pentru că după Covid, după tot ceea ce tocmai am trăit, există o nevoie de a ne reuni în jurul sportului", a insistat Anne Hidalgo, candidată la alegerile prezidenţiale desfăşurate anul trecut în Franţa, în urma cărora Emmanuel Macron a obţinut un nou mandat.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut interzicerea participării sportivilor ruşi la JO 2024, într-o convorbire telefonică pe care a avut-o marţi cu Emmanuel Macron, la 11 luni după ce Rusia a invadat Ucraina.

"Am insistat în mod special asupra faptului că sportivii ruşi nu trebuie să participe la Jocurile Olimpice de la Paris", a declarat Zelenski pentru agenţia Telegram după discuţia cu şeful statului francez.

Anne Hidalgo are o poziţie similară cu cea a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), care a afirmat că "niciun sportiv nu ar trebui să fie interzis de la o competiţie doar pe baza paşaportului său", potrivit unui comunicat difuzat după consultările pe care executivul instanţei olimpice le-a avut cu reprezentanţii sportivilor, federaţiilor naţionale şi comitetelor naţionale olimpice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...