„Frankenstein al nostru”

„Frankenstein al nostru”

Se pare că glumele despre faptul că tehnicienii ucraineni sunt capabili să echipeze orice cu blindaj reactiv exploziv (ERA) nu mai sunt glume. Anul acesta, Forțele Armate Ucrainene au primit tancuri germane Leopard 2A4 din partea mai multor țări. Nu toate tancurile au reușit încă să ajungă în Ucraina, dar cele care au fost deja livrate sunt în centrul atenţiei, deoarece au fost modificate de ucraineni după bun plac.

"Frankenstein al nostru" este porecla folosită de unii utilizatori ucraineni de pe Telegram pentru tancul Leopard 2A4 care primit blindaj reactiv exploziv de tip sovietic (ERA).

Tancul a fost numit astfel deoarece se poate vedea ca turela și corpul tancului sunt întărite cu plăci de blindaj reactiv exploziv Kontakt-1 [ERA], care sunt din epoca sovietică.

De fapt, aceasta nu este prima dovadă că industria ucraineană de armament a integrat Kontakt-1 pe tancurile germane. În luna aprilie, au apărut primele imagini, publicate pe reţele de socializare de o sursă ucraineană, cu tancuri Leopard care au primi un blindaj reactiv exploziv similar.

Publicaţia ucraineană Defense Express aminteşte că au existat informaţii că inginerii și tehnicienii din industria ucraineană de apărare lucrau, încă de la începutul lunii martie, pentru a echipa tancurile Leopard cu diferite tipuri de blindaj.

Acum, însă, putem fi observa că cel puțin un tanc Leopard 2A4 care a primit blindaj reactiv exploziv Kontakt-1 [ERA].

Primul detaliu care trebuie subliniat este abordarea adecvată adoptată de tehnicienii ucraineni, având în vedere resursele de care dispun aceştia în materie de kit-uri de blindaj. Accentul a fost pus pe aplicarea protecției pe partea frontală și laterală a turelei și pe părțile laterale ale tancului.

Demn de remarcat, plăcile standard ale kitului de blindaj reactiv Kontakt ar putea avea, de fapt, elemente mult mai avansate și mai eficiente ale kitului de blindaj Nizh de producție ucraineană.

Pe lângă modulele explozive, au folosit și elemente de cauciuc care acoperă parțial turela și tunului. Având în vedere lipsa unor elemente NERA complete, aceasta nu a fost o alegere rea.

Și deși ar putea părea că acoperirea tancurilor Leopard 2 cu blindaj exploziv este o invenție exclusiv ucraineană, de fapt nu este așa. De fapt, multe țări care operează acest tanc de luptă principal au dezvoltat îmbunătățiri similare. De exemplu, turcii de la Roketsan și-au făcut propria interpretare a unui Leopard 2 îmbunătățit, combinând atât elemente ERA, cât și NERA.

Integrarea blindajului reactiv exploziv pe tancuri este o măsură controversată, contestată de unii ca fiind dăunătoare și susținută de alții ca fiind necesară. De exemplu, Germania a testat inițial o armură similară, pe care unii experți o numesc "protecție dinamică", dar a renunțat ulterior la ea.

Cu toate acestea, recent, Grecia a decis să își echipeze întregul inventar disponibil de tancuri Leopard 2A4 cu ERA. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat