Frans Timmermans: Temerile referitoare la statul de drept în Polonia persistă

Frans Timmermans: Temerile referitoare la statul de drept în Polonia persistă

Polonia nu a făcut nimic pentru a elimina motivele temerilor exprimate de Bruxelles în legătură cu reforma sistemului judiciar polonez şi statul de drept, a declarat marţi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-o audiere în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European (LIBE), transmite dpa.

De la finalul lui 2015, între Comisia Europeană şi Polonia au apărut mai multe diferende legate de reformele iniţiate de guvernul conservator de la Varşovia. Bruxellesul acuză autorităţile poloneze de subminarea valorilor fundamentale europene.

''Regret să vă anunţ că până astăzi niciuna dintre îngrijorările exprimate de Comisie nu a fost soluţionată de autorităţile poloneze. Riscul sistemic pentru statul de drept încă persistă'', a spus Timmermans.

Polonia a prezentat luni un raport privind implementarea ordinului Curţii de Justiţie a UE de reangajare a judecătorilor pensionaţi forţat, a adăugat Frans Timmermans, documentul fiind în prezent analizat de Comisia Europeană.

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde.

După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit art.19 al Tratatului privind UE în legătură cu art.47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Polonia este vizată şi de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”