Franţa a interzis mişcarea ultranaţionalistă turcă ''Lupii Cenuşii'' pe teritoriul francez

Franţa a interzis mişcarea ultranaţionalistă turcă ''Lupii Cenuşii'' pe teritoriul francez

Guvernul Franţei a interzis mişcarea ultranaţionalistă turcă "Lupii Cenuşii" pe teritoriul francez, a anunţat miercuri pe Twitter ministrul de interne Gerald Darmanin, informează dpa şi AFP.

"Mişcarea 'Lupii Cenuşii' a fost dizolvată în Consiliul de Miniştri, conform instrucţiunilor preşedintelui Republicii", a scris ministrul Darmanin, estimând în decretul său că acest grupuscul "incită la discriminare şi la ură şi este implicat în acţiuni violente".

"Lupii Cenuşii" au fost incriminaţi pentru incidentele de săptămâna trecută dintre comunităţile turcă şi armeană de la Decines-Charpieu, lângă Lyon. Conflictul dintre turci şi armeni s-a intensificat după izbucnirea conflictului din Nagorno Karabah între Armenia şi Azerbaidjan, în care partea azeră este susţinută de Turcia.

Miercurea trecută, forţele de ordine au intervenit la Decines-Charpieu pentru a împiedica circa 250 de turci să îi atace pe armeni. Cu câteva ore înainte, o încăierare între membri ai celor două comunităţi se soldase cu patru răniţi, din care unul în stare gravă.

Sâmbătă noaptea, memorialul genocidului şi Centrul Naţional al Memoriei Armene de lângă Lyon au fost profanate, iar pe clădiri a apărut inscripţia "Lupii Cenuşii".

Gruparea este cunoscută ca apropiată de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erd ogan, care şi-a exprimat recent îndoieli privind 'sănătatea mintală' a omologului său francez, Emmanuel Macron.


"Lupii Cenuşii" au ajuns cunoscuţi în deceniile 1970-1980, în urma unor acţiuni violente împotriva militanţilor de stânga. Ei folosesc ca semn de recunoaştere un gest al mâinii cu degetul mare împreunat cu mijlociul şi inelarul.

De asemenea, guvernul francez a interzis sau intenţionează să interzică un număr de organizaţii acuzate de promovarea ideologiei islamiste, după recentele atacuri întreprinse de extremişti, în urma cărora un profesor a fost decapitat lângă Paris şi alte trei persoane au fost ucise într-o biserică din Nisa.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

3 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

4 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”

5 „A vrut să mă interneze la nebuni! La copii nu renunț niciodată!”