Franța a refuzat să-și închidă bazele militare și să-și retragă trupele din Niger

Franța a refuzat să-și închidă bazele militare și să-și retragă trupele din Niger

Guvernul francez a declarat că refuză să recunoască decizia armatei Nigerului de a denunța acordurile militare cu Parisul.

Foto: Arhiva Adevărul

Junta militară care a ajuns la putere în Niger ca urmare a unei recente lovituri de stat militară a anunțat denunțarea acordurilor militare cu Franța.

Potrivit deciziei, toți cei 1.500 de soldați francezi staționați în Niger trebuie să părăsească țara.

La rândul lor, autoritățile franceze au spus că refuză să recunoască decizia armatei Nigerului de a denunța acordurile militare cu Parisul.

„Franța reamintește că temeiul juridic al cooperării sale cu Nigerul în domeniul apărării se bazează pe acordurile încheiate cu autoritățile legitime ale Nigerului”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe francez.

Între timp, există informații că unul dintre cele mai mari canale TV franceze, France 24, a cărui difuzare a fost întreruptă ieri în Niger, relatează că s-au stabilit contacte între autoritățile nigeriene și Grupul Wagner.

Situația din Niger - detalii

Junta militară care a preluat puterea amenință că va răspunde imediat oricărei „agresiuni din partea țărilor ECOWAS” (o uniune regională a țărilor din Africa de Vest care are propriile forțe armate colective, ECOMOG).

Președintele demis al Nigerului, Mohamed Bazum, a făcut un apel către Statele Unite și comunitatea mondială să „ajute la restabilirea ordinii constituționale în Niger”.

Mai multe țări ECOWAS și-au exprimat deja disponibilitatea de a lua parte la o operațiune militară pe teritoriul Nigerului pentru a-l readuce la putere pe președintele demis.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?