Franța a semnat acorduri în valoare de 10 miliarde de euro cu Arabia Saudită (premierul Valls)

Franța a semnat acorduri în valoare de 10 miliarde de euro cu Arabia Saudită (premierul Valls)

Franța a semnat acorduri, contracte și scrisori de intenție în valoare de 10 miliarde de euro cu Arabia Saudită, a anunțat marți prim-ministrul Manuel Valls, aflat într-o vizită la Riad, transmite AFP. Acordurile încheiate privesc sectoarele energiei, sănătății, agro-alimentar, maritim, de armament, dar și domeniul sateliților. În ce privește infrastructura, înțelegerile vizează gestionarea rețelei de apă din Riad (pentru 3 miliarde de euro), transportul urban (metroul din Riad, pentru un miliard de euro), distribuția de energie în Jeddah (un miliard de euro).

Un alt acord semnat marți se referă la crearea unui fond saudit de 2 miliarde de euro destinat investițiilor în întreprinderi mici și mijlocii franceze, mai ales în domeniile IT și surselor de energie regenerabilă.

În domeniul agro-alimentar, a fost ridicat embargoul asupra cărnii de vită din Franța, astfel încât 37 de firme vor putea exporta din nou în Arabia Saudită.

În ce privește sectorul de armament, Riadul va comanda până la sfârșitul anului 30 de nave de patrulare rapide franceze.

Aceasta este cea de-a treia vizită a unor responsabili francezi de rang înalt în Arabia Saudită în ultimele luni.

La 24 ianuarie, președintele François Hollande s-a deplasat la Riad pentru a prezenta personal condoleanțe după decesul regelui Abdallah. Șeful statului francez a fost, de asemenea, invitat de onoare la summitul din 5 mai al Consiliului de Cooperare al Golfului, la finalul căruia a fost încheiat un 'parteneriat special' cu Franța, notează AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

3 Un scandal sexual care ia amploare / După jurnalistă, alte două femei îl acuză pe Răzvan Băltăreţu că nu le-a respectat consimțământul

4 Rusia trece la următorul nivel? / „Ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiune” / Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland

5 Foarte interesante amănunte...