Franţa: Acord între ecologişti şi stânga radicală condusă de Melenchon înaintea alegerilor parlamentare

Franţa: Acord între ecologişti şi stânga radicală condusă de Melenchon înaintea alegerilor parlamentare

LFI, mişcarea liderului stângii radicale franceze Jean-Luc Melenchon, a ajuns la o înţelegere cu partidul ecologist EELV, au anunţat luni politicieni ai ambelor părţi, în contextul în care stânga politică încearcă să formeze un front comun împotriva preşedintelui Emmanuel Macron la apropiatele alegeri parlamentare, relatează Reuters.

"Un moment istoric. Avem un acord între LFI şi EELV", a declarat parlamentarul Adrien Quatennens, unul dintre coordonatorii campaniei LFI.

Manon Aubry, eurodeputată din partea LFI, a declarat de asemenea la postul de radio France Info că este vorba de "o uniune populară în jurul unui program comun pentru a guverna împreună, deoarece acesta este scopul".

Partidele de opoziţie de pe stânga şi de pe dreapta spectrului politic din Franţa încearcă să formeze alianţe pentru a învinge partidul lui Macron, 'La Republique en marche', la alegerile legislative din iunie.

Media franceze au relatat luni că EELV a aprobat duminică un text care detaliază acordul cu LFI, vorbind despre "o nouă uniune populară ecologică şi socială".

Decizia vine după ce Melenchon, care s-a clasat pe poziţia a treia la alegerile prezidenţiale din aprilie şi a ratat la limită intrarea în turul al doilea, în faţa liderei populiste de extremă-dreapta Marine Le Pen, a făcut apel la toate partidele de stânga să îşi unească forţele cu mişcarea sa pentru ca el să fie ales prim-ministru.

Acordul LFI-EELV include printre obiective scăderea vârstei de pensionare la 60 de ani, creşterea salariului minim şi limitarea preţurilor la produsele de bază, a spus Manon Aubry, adăugând că vor urma acorduri şi cu alte partide de stânga.

Manuel Bompard, purtător de cuvânt al echipei de campanie a lui Melenchon, a declarat luni la postul de radio France Inter că discuţiile cu alte partide vor continua "în orele următoare".

În timpul manifestaţiilor de duminică prilejuite de Ziua Muncii, Melenchon a fost văzut îmbrăţişându-l pe Olivier Faure, liderul Partidului Socialist, un semn al unei potenţiale unităţi după ce săptămâna trecută discuţiile dintre LFI şi socialişti se blocaseră.

Melenchon, la rândul său fost membru al Partidului Socialist, pe care l-a părăsit în urma unei neînţelegeri privind poziţionarea faţă de Uniunea Europeană, a produs o dispută de durată în rândul stângii. Socialiştii sunt mult mai pro-UE decât el.

LFI şi EELV au transmis într-un comunicat comun că amândouă îşi doresc să pună capăt direcţiei "neoliberale" a UE şi că propun în schimb "un nou proiect care să servească unei construcţii ecologice şi sociale".

Conform primelor sondaje de opinie înaintea alegerilor parlamentare din iunie, o alianţă de stânga nu va obţine totuşi majoritatea în faţa blocului politic care îl susţine pe Macron.

Convenţia de desemnare a candidaţilor Uniunii Populare, eticheta comună pe care Melenchon o propune stângii, urmează să aibă loc la 7 mai. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina