Franța: Agresorul de la Notre-Dame jurase credință Statului Islamic într-o înregistrare video (sursă apropiată anchetei)

Franța: Agresorul de la Notre-Dame jurase credință Statului Islamic într-o înregistrare video (sursă apropiată anchetei)

Bărbatul care a atacat marți cu un ciocan un polițist la intrarea în Catedrala Notre-Dame din Paris jurase credință grupării jihadiste Statul Islamic într-o înregistrare video descoperită în timpul percheziționării locuinței acestuia, a informat miercuri o sursă apropiată anchetei, citată de AFP.

Agresorul, în vârstă de 40 de ani, este internat în spital și a fost plasat miercuri în arest. Individul a fost rănit în zona toracelui după ce poliția a deschis focul asupra lui. În timpul atacului, bărbatul a strigat ''aceasta este pentru Siria'' și a susținut că este un ''soldat al Califatului''.

Anterior, un purtător de cuvânt al guvernului francez declarase că bărbatul ''nu dăduse semne de radicalizare'' și că toate indiciile confirmă teza ''unui act izolat''. Agresorul ''nu dăduse în niciun moment semne de radicalizare'', însă ''de la primele momente ale atacului, cuvintele pe care le-a rostit au permis clasificarea acestui atac în rândul atentatelor teroriste'', a declarat miercuri Christophe Castaner la postul de radio RTL.

Bărbatul, de origine algeriană, identificat drept Farid I., era student la Universitatea din Metz (estul Franței). Locuința sa, dintr-un cămin de studenți în Cergy Pontoise, la periferia Parisului, a fost percheziționată marți de anchetatori. Farid I., născut în Algeria în 1977, se afla din 2014 în Franța la studii de doctorat în științele informației, a explicat președintele Universității din Metz, Pierre Mutzenhardt, pentru postul France Bleu Lorraine Nord, citat de EFE. Teza de doctorat a lui Farid I. se referea ''la modul de funcționare a mijloacelor de comunicare în masă în nordul Africii, Tunisia, Algeria și Maroc'', a precizat Mutzenhardt, care a relatat că bărbatul lucrase ca ziarist.

Potrivit coordonatorului tezei sale de doctorat, Arnaud Mercier, ''nu fusese detectat niciun indiciu exterior al unei adeziuni excesive la Islam''. Totuși, Mercier s-a declarat intrigat că Farid I. nu a mai dat niciun semn de viață din noiembrie 2016. ''Aceasta vrea să însemne că fără îndoială a existat un semnal de ruptură în acea toamnă', a explicat el pentru postul BFMTV. 'Când l-am cunoscut, era o persoană prooccidentală și în favoarea valorilor democratice, care credea mult în misiunea presei'', a adăugat profesorul său.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Gâdea a plecat subit din emisiune, luni seară, spunând că îi este rău / O fi intrat și la Antena 3?

2 Adevărul despre pensiile speciale: Boc le-a eliminat, Ponta și Dragnea le-au reînființat!

3 Rareș Bogdan / Mă mâhnește faptul că USR se alătură PSD într-un demers absolut politicianist, propagandistic și…

4 Cum s-a răzbunat o moldoveancă pe polițista care i-a întrerupt partida de sex

5 Oreste pune ștampila pe PSD: Singura abilitate a acestui grup infracțional organizat este Arta Înșelăciunii!