Franța: Anchetă după scurgerea în presă a unui document de "apărare confidențial", după un interviu cu președintele Hollande

Franța: Anchetă după scurgerea în presă a unui document de "apărare confidențial", după un interviu cu președintele Hollande

Justiția a deschis o anchetă la Paris după scurgerea în presă a unui document de "apărare confidențial" privind un plan de lovituri franceze în Siria în 2013, obținut de jurnaliști în cursul unei întâlniri cu președintele Francois Hollande, a relatat luni seara AFP, citând o sursă judiciară.

Ancheta a fost deschisă pentru compromiterea apărării naționale, după semnalarea cazului de către un deputat de dreapta Eric Ciotti, a indicat sursa citată.

Într-un articol apărut la 24 august, jurnaliști de la cotidianul Le Monde au relatat despre un interviu luat președintelui Holland la 30 august 2013 și au publicat un document ștampilat de "apărare confidențial", despre care ei susțin că era o copie.

"Pregătit în ajun, la 29 august, de către cartierul său personal, acesta detaliază 'cronologia raidurilor' ce ar fi urmat. Este un adevărat ghid al intervenției franceze", spuneau ei despre document.

Articolul, intitulat "Ziua când ... Obama l-a lăsat pe Hollande să cadă" relevă condițiile în care Franța a renunțat la loviturile sale aeriene în epocă, în fața tergiversărilor președintelui american.

La sfârșitul lunii august, Eric Ciotti a evocat o "compromitere flagrantă și periculoasă a secretului necesar pentru securitatea noastră și suveranitatea noastră". Într-o scrisoare trimisă Parchetului din Paris, datată 4 noiembrie, el afirmă că a scris de două ori Ministerului Apărării, fără să obțină un răspuns.

Parchetul a transmis o scrisoare Ministerului Apărării pentru a obține răspuns cu privire la clasificarea documentului și la gradul posibil de interferență a apărării naționale, a declarat sursa. La începutul lunii noiembrie, ministrul apărării Jean-Yves Le Drian, un apropiat al președintelui Francois Hollande, a relativizat gravitatea acestor fapte.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...