Franța: Anchetă după scurgerea în presă a unui document de "apărare confidențial", după un interviu cu președintele Hollande

Franța: Anchetă după scurgerea în presă a unui document de "apărare confidențial", după un interviu cu președintele Hollande

Justiția a deschis o anchetă la Paris după scurgerea în presă a unui document de "apărare confidențial" privind un plan de lovituri franceze în Siria în 2013, obținut de jurnaliști în cursul unei întâlniri cu președintele Francois Hollande, a relatat luni seara AFP, citând o sursă judiciară.

Ancheta a fost deschisă pentru compromiterea apărării naționale, după semnalarea cazului de către un deputat de dreapta Eric Ciotti, a indicat sursa citată.

Într-un articol apărut la 24 august, jurnaliști de la cotidianul Le Monde au relatat despre un interviu luat președintelui Holland la 30 august 2013 și au publicat un document ștampilat de "apărare confidențial", despre care ei susțin că era o copie.

"Pregătit în ajun, la 29 august, de către cartierul său personal, acesta detaliază 'cronologia raidurilor' ce ar fi urmat. Este un adevărat ghid al intervenției franceze", spuneau ei despre document.

Articolul, intitulat "Ziua când ... Obama l-a lăsat pe Hollande să cadă" relevă condițiile în care Franța a renunțat la loviturile sale aeriene în epocă, în fața tergiversărilor președintelui american.

La sfârșitul lunii august, Eric Ciotti a evocat o "compromitere flagrantă și periculoasă a secretului necesar pentru securitatea noastră și suveranitatea noastră". Într-o scrisoare trimisă Parchetului din Paris, datată 4 noiembrie, el afirmă că a scris de două ori Ministerului Apărării, fără să obțină un răspuns.

Parchetul a transmis o scrisoare Ministerului Apărării pentru a obține răspuns cu privire la clasificarea documentului și la gradul posibil de interferență a apărării naționale, a declarat sursa. La începutul lunii noiembrie, ministrul apărării Jean-Yves Le Drian, un apropiat al președintelui Francois Hollande, a relativizat gravitatea acestor fapte.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Așa o fi?

3 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 Tânără care a făcut armata în Marina americană, găsită moartă într-o pădure din Rusia