Franța caută 15 milioane de euro pentru a cumpăra un desen al lui Da Vinci

Statul francez încearcă să găsească suma de 15 milioane de euro pentru a achiziționa un studiu al lui Leonardo da Vinci despre martiriul Sfântului Sebastian, o capodoperă descoperită din întâmplare, relatează AFP.

Sursa foto: maertyrer.tumblr.com

Identificat printre alte desene încredințate casei Tajan pentru a fi vândute la licitație, studiul a fost clasificat discret în categoria "tezaur național" la sfârșitul lui decembrie. Este deci interzis ca acesta să părăsească teritoriul Franței, iar statul are la dispoziție 30 de luni pentru a găsi suma cerută de vânzător, un medic de provincie care a dorit să-și păstreze anonimatul. El are desenul de la tatăl lui, care l-a cumpărat la rândul său de la un librar.

La originea descoperirii "Studiului pentru un Sfânt Sebastian într-un peisaj" se află un lot de 14 desene, pentru evaluarea cărora casa de licitație Tajan l-a trimis pe expertul său obișnuit, Patrick de Bayser.

Acesta a descoperit aici un desen care avea pe verso "două crochiuri științifice privind repartiția luminii în spatele unui obstacol și două adnotări în scriere speculară (care poate fi citită în oglindă), o tehnică utilizată frecvent de Da Vinci".

"Am fost imediat convins că este un Leonardo", își amintește cu entuziasm Patrick de Bayser.

El i-a semnalat opera marii specialiste în desenele lui Da Vinci, Carmen C. Bambach, conservatoare la Metropolitan Museum din New York, care a confirmat identitatea autorului.

Se cunosc alte două studii cu Sfântul Sebastian ale lui Leonardo Da Vinci și într-o listă a operelor sale întocmită chiar de el artistul face referire la opt desene pe această temă pe care nu a tratat-o niciodată într-un tablou.

Realizat cu cerneală închisă la culoare pe o hârtie foarte fină, acest "Sfânt Sebastian" făcea fără îndoială parte dintr-unul dintre carnetele de schițe realizate de artist pentru a-și nota ideile.

"De o mare expresivitate", sfântul este înfățișat cu părul în vânt, înainte de a suferi martiriul la care a fost supus de împăratul Dioclețian pentru că i-a apărat pe creștini când era centurion.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

2 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

3 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

4 Cum arăta geanta cu 3,8 milioane de dolari cash cu mita primită de Elena Udrea în sediul PDL / Afară, lumea prot…

5 Pro România, partidul CIE / SIE: Predoiu-general, Ponta-copil de trupă, Anghelache-aport valutar