Franţa: Despăgubire de 30.000 de euro pentru un lider al 'Vestelor galbene' orbit de o grenadă în timpul unei manifestaţii

Franţa: Despăgubire de 30.000 de euro pentru un lider al 'Vestelor galbene' orbit de o grenadă în timpul unei manifestaţii

O comisie de despăgubiri a tribunalului din Paris i-a acordat 30.000 de euro cu titlu provizoriu, pentru pierderea vederii la un ochi în timpul unei manifestaţii în 2019, unuia din liderii 'Vestelor galbene' care au protestat împotriva politicii sociale şi fiscale a guvernului francez, relatează AFP.

În acest dosar, un poliţist a fost inculpat la 14 ianuarie de către judecătorii de instrucţie însărcinaţi din februarie 2019 cu stabilirea responsabilităţilor în mutilarea lui Jerome Rodrigues, survenită în Piaţa Bastiliei din Paris, la 26 ianuarie 2019.

După o îndelungată anchetă, bazată pe înregistrări video şi mărturii oculare, poliţistul suspectat că a lansat grenada de ieşire din încercuire, din care o schijă l-a lovit în ochi pe Rodrogues, a fost inculpat pentru 'violenţe voluntare care au antrenat o mutilare sau o infirmitate permanentă'.

La 11 martie, Comisia de despăgubire a victimelor de infracţiuni (CIVI) a stabilit că lui Rodrigues îi poate fi acordată suma de 30.000 de euro 'cu titlu provizoriu, dată fiind gravitatea rănilor sale', o decizie ce contravine avizului parchetului, care solicitase să se aştepte finalizarea informării judiciare înainte de a se statua cu privire la această cerere.

Experţii 'au constatat absenţa unor comportamente violente sau ostile (ale victimei) sau ale unor persoane care se găseau în proximitatea sa, în vreme ce poliţiştii erau ţinta unor manifestanţi care se aflau în cu totul alt loc al Pieţei Bastiliei', se arată în decizie.

Pentru stabilirea despăgubirii definitive, comisia a ordonat o expertiză ce trebuie prezentată în septembrie.

'O justiţie specializată în violenţele poliţiei începe să se contureze, integrând despăgubirea victimelor ale căror vieţi sunt distruse de către aparatul de poliţiei', a salutat avocatul lui Rodrigues, Arié Alimi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...