Franța: Doi foști șefi de la poliția pariziană și de la serviciul de informații, plasați în arest preventiv

Franța: Doi foști șefi de la poliția pariziană și de la serviciul de informații, plasați în arest preventiv

Doi foști șefi de la poliția pariziană și de la serviciul de informații francez, printre care un apropiat al fostului președinte Nicolas Sarkozy, au fost plasați luni în arest preventiv în cadrul unei anchete pentru trafic de influență, relatează AFP, citând surse apropiate anchetei.

Fostul nr. 1 al prestigioasei poliții judiciare pariziene, Christian Flaesch, și fostul director central al informațiilor interne, Bernard Squarcini, un apropiat al lui Nicolas Sarkozy, au fost plasați în arest preventiv de așa-numita 'poliție a polițiilor', în cadrul unei anchete deschise de parchetul din Paris.

Bernard Squarcini, supranumit 'rechinul', a ocupat acest post-cheie în timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), care este în prezent unul dintre principalii candidați în alegerile primare ale dreptei în perspectiva scrutinului prezidențial din 2017. El a fost schimbat din funcție după victoria socialistului Francois Hollande în mai 2012.

Această anchetă pentru trafic de influență a fost declanșată după percheziții la domiciliul din Paris al lui Squarcini și la sediul societății sale în luna aprilie, în cadrul altor trei anchete, dintre care una se referă la acuzațiile de finanțare din Libia a campaniei electorale a lui Sarkozy în 2007, au explicat surse apropiate anchetei.

Bernard Squarcini, în vârstă de 60 de ani, care este în prezent consultant pentru grupul LVMH, a fost multă vreme considerat un 'as al serviciilor de informații', notează AFP. Reputația i-a fost însă pătată de acuzații privind spionarea corespondenței, pe care el însă le-a respins.

În ceea ce privește fostul șef al poliției judiciare franceze plasat și el în arest preventiv, la domiciliul său a fost efectuată luni dimineață o percheziție, potrivit unor surse apropiate anchetei. În prezent director general pentru securitatea al grupului hotelier Accor, el s-a aflat în fruntea poliției judiciare pariziene între 2007 și 2013.

Flaesch, în vârstă de 58 de ani, a renunțat la post după un avertisment al justiției privitor la faptul că i-ar fi sugerat fostului ministru de interne, Brice Hortefeux, cum să pregătească o audiere într-unul din dosarele judiciare în care este implicat Nicolas Sarkozy.

'Faptele pentru care este plasat acum în arest preventiv sunt distincte' de cazul legat de Nicolas Sarkozy, a precizat o altă sursă apropiată anchetei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”