Franța: Două gemene, având fiecare 104 ani, ar putea fi cele mai vârstnice surori

Franța: Două gemene, având fiecare 104 ani, ar putea fi cele mai vârstnice surori

Două gemene din Franța, care au 104 ani, ar putea fi cele mai vârstnice surori din lume. Paulette și Simone locuiesc într-un centru pentru bătrâni și și-au sărbătorit recent ziua de naștere, informează 20minutes.fr. Paulette Olivier și Simone Thiot s-au născut în 30 ianuarie 1912, la Limeray (centrul Franței), tatăl lor fiind dulgher, iar mama, croitoreasă. În lipsa confirmării oficiale, este greu să fie desemnate "cele mai vârstnice surori gemene din Franța", deși acest titlu probabil că li se cuvine. Unii asigură chiar că surorile dețin recordul mondial de longevitate la gemene.

Venirea lor pe lume nu promitea totuși lucruri prea bune: "Ne-am născut prematur. Trebuia să venim pe lume în martie, dar ne-am născut în ianuarie. Ni s-au dat șanse mici de supraviețuire. Eu aveam un kilogram, iar sora mea și mai puțin. Am stat patru luni în vată", spune Simone.

Paulette, văduvă de la 36 de ani, a fost coafeză 15 ani la Tizi Ouzou (Algeria) și apoi la Paris, iar sora ei, Simone, croitoreasă ca mama ei, și-a pierdut soțul când avea 64 de ani. Niciuna dintre ele nu are copii. Au avut și un frate, care a murit accidental la 99 de ani. Surorile sunt convinse că legătura lor puternică toată viața este la originea longevității de care se bucură. "Trăim încă fiindcă am fost mereu foarte apropiate. Ne păstrăm independența, fiecare are camera ei, trebuie doar să traversăm culoarul ca să ne vedem și să vorbim. Ne pare rău de persoanele în vârstă singure, la care nu vine nimeni", spun ele.

Pe Paulette și Simone le interesează actualitatea, citesc, se uită la televizor și le place muzica. Simone scrie și poezii pe care le trece într-un caiet. Printre alte secrete ale longevității, surorile menționează "o viață simplă. Fără excese. Fără alcool. Și mult sport". "Multă vreme am făcut gimnastică și am mers mult pe bicicletă. Aproape zilnic", au încheiat ele.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...