Franţa: Emmanuel Macron stabileşte cadrul marii dezbateri, care nu este ''nici referendum, nici alegeri''

Marea dezbatere care va fi lansată marţi nu este "nici referendum, nici alegeri", a afirmat preşedintele Emmanuel Macron, în scrisoarea sa adresată francezilor", îndemnându-i să participe în "număr cât mai mare" la aceasta, relatează AFP.

Preşedintele Franţei anunţă în lunga sa scrisoare, a cărei publicare a fost avansată după ce a fost făcută public duminică seară de mass-media în pofida embargoului, că "va prezenta un raport în direct" în legătură cu această consultare, în luna de după încheierea sa, prevăzută la 15 martie.

"Intenţionez să transform împreună cu voi furia în soluţii", potrivit concluziei scrisorii, a cărei publicare a anunţat-o vineri, în plină criză a "vestelor galbene".

El propune să limiteze dezbaterea asupra unei serii de 35 de întrebări legate de patru teme deja stabilite, ca democraţia, tranziţia ecologică, fiscalitatea sau imigraţia.

"Propunerile voastre vor permite, prin urmare, să se clădească un nou contract pentru naţiune, să se structureze acţiunea guvernului şi parlamentului, dar şi poziţia Franţei la nivel european şi internaţional", precizează Emmanuel Macron.

Printre întrebări figurează: "În opinia dumneavoastră, ce impozite trebuie reduse cu prioritate?", "Trebuie eliminate unele servicii publice ce ar fi depăşite sau prea scumpe în raport cu utilitatea lor?", "Ce propuneri concrete aţi face pentru tranziţia noastră ecologică?", "Trebuie să crească utilizarea referendumurilor?".

În privinţa imigraţiei, Emmanuel Macron întreabă: "Odată îndeplinite obligaţiile noastre de azil, doriţi să ne putem stabili obiective anuale definite de parlament?".

După cum au anunţat mai mulţi membri ai guvernului în ultimele zile, preşedintele trasează şi unele linii roşii. "Nu vom reveni asupra măsurilor pe care le-am luat (...) pentru a încuraja investiţiile şi ca munca să fie plătită mai bine", subliniază el.

"Nu putem continua scăderea impozitelor fără a reduce nivelul global al cheltuielilor publice", mai avertizează şeful statului francez.

Declanşate iniţial ca un protest împotriva creşterii taxelor pe carburanţi, manifestaţiile "vestelor galbene" s-au transformat într-o contestare a preşedintelui Emmanuel Macron.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

3 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

4 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

5 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou