Franţa: Emmanuel Macron va lansa o dezbatere naţională despre reforma poliţiei şi legea securităţii

Franţa: Emmanuel Macron va lansa o dezbatere naţională despre reforma poliţiei şi legea securităţii

Preşedintele francez Emmanuel Macron va lansa o dezbatere publică naţională, în urma seriei de proteste masive împotriva violenţei poliţiei şi a proiectului de lege privind securitatea, şi a promis că se va implica personal în procesul de reformă a poliţiei, relatează marţi agenţiile DPA şi EFE.

Cetăţeni, reprezentanţi ai societăţii civile, forţele de securitate şi preşedintele însuşi vor participa începând din luna ianuarie la această consultare naţională, au declarat agenţiei DPA surse de la Palatul Elysee. Dezbaterea se va axa pe instruirea şi dotarea forţelor de securitate, relaţia poliţie-cetăţeni şi dreptul de a înregistra imagini cu poliţişti în timpul operaţiunilor, articolul din noua lege a securităţii care limitează acest drept şi care a declanşat manifestaţiile din ultimele săptămâni.

Într-o scrisoare adresată marţi sindicatului poliţiei Unité-SGP-FO, Macron confirmă lansarea acestei dezbateri. El consideră că procesul de reformă a poliţiei este urgent şi i-a cerut ministrului de interne Gérald Darmanin să-i primească pe reprezentanţii poliţiei şi jandarmeriei pentru a primi propuneri.

Într-un interviu publicat vineri, Emmanuel Macron a promis că va combate violenţa poliţiei, fenomen despre care a apreciat că este unul izolat, nu generalizat. El a admis că poliţia franceză face controale pe baza unor criterii cum ar fi culoarea pielii, situaţie pe care preşedintele a spus că doreşte să o schimbe.

Macron a anunţat în acest sens crearea unei platforme naţionale pentru semnalarea intervenţiilor poliţiei pe care cetăţenii vizaţi le consideră ''discriminatorii'', anunţ care a provocat proteste în rândul poliţiştilor, unii dintre ei ameninţând că vor intra într-o ''grevă'' a controalelor de identitate.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...