Franţa: Fostul lider al organizaţiei separatiste basce ETA Josu Ternera, eliberat sub control judiciar

Franţa: Fostul lider al organizaţiei separatiste basce ETA Josu Ternera, eliberat sub control judiciar

Curtea de Apel de la Paris a ordonat miercuri punerea imediată în libertate, sub control judiciar, a lui Josu Ternera, unul dintre cei mai influenţi lideri ai organizaţiei separatiste basce ETA, arestat la mijlocul lunii mai în Franţa, după ce fusese condamnat în contumacie, în 2010 şi 2017, informează AFP.

Liderul separatist va trebui să-şi predea paşaportul şi nu va putea părăsi teritoriul francez. El va trebui de asemenea să vină o dată pe săptămână la un comisariat din Paris, a informat Curtea, fără a-şi motiva decizia.

Potrivit mass-media spaniole, Ternera ar suferi de cancer. El a fost arestat la 16 mai în parcarea unui spital francez unde se ducea pentru îngrijiri.

Până la mijlocul zilei de miercuri, Curtea de Apel nu începuse încă dezbaterile asupra recursului înaintat de Ternera împotriva condamnării sale la şapte ani de închisoare pentru "asociere criminală teroristă", decizie pronunţată la 1 decembrie 2010.

Separatistul basc contestă şi altă condamnare a sa, de la 1 mai 2017, de către Tribunalul Corecţional din Paris, la opt ani de închisoare pentru "participare la o asociere criminală teroristă". Acelaşi tribunal urmează să se pronunţe asupra acestui recurs în data de 28 iunie.

Pe numele său adevărat Josu Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, liderul separatist basc Ternera, 68 de ani, a fost arestat la 16 mai în Sallanches (Alpii francezi), după mai mult de 16 ani de urmărire, în timp ce se ducea la spital să fie operat. El a fost liderul ETA (Euskadi Ta Askatasuna - Patrie bască şi Libertate) între 1977 şi 1992, fiind, rând pe rând, inspiratorul unei strategii de atentate sângeroase, apoi promotorul negocierilor de pace cu statul spaniol, înainte de a fi înlăturat de la conducerea grupării, în 2006.

El a fost arestat prima dată în Franţa, la Bayonne (sud-vest) în 1989, cu o grenadă în mână şi având asupra sa acte de identitate false, apoi condamnat la 10 ani de închisoare şi expulzat spre Spania după eliberarea lui, în 1996.

Ales în 1998 în Parlamentul autonom basc, el a fost desemnat în 1999 drept unul dintre cei trei negociatori ai ETA în procesul de pace în final eşuat.

Ternera a dispărut în 2002, după ce a fost citat să compară pentru presupusul lui rol într-un atentat comis în 1987 împotriva unei cazărmi a Gărzii Civile în Zaragoza, în nordul Spaniei, atentat soldat cu 11 morţi, dintre care cinci copii. În acest dosar, justiţia spaniolă i-a cerut recent Franţei să i-l predea pe separatist. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...