Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Franța: Fostul președinte Sarkozy, audiat de judecătorii de instrucție în ancheta privind finanțarea campaniei sale din 2012

Fostul președintele francez Nicolas Sarkozy a sosit marți dimineață pentru a fi audiat de judecătorii de instrucție în ancheta privind finanțarea campaniei sale din 2012, o investigație care ar putea conduce la inculparea sa, transmite AFP. Ancheta a fost deschisă pentru uz de fals, abuz de încredere, escrocherie și finanțare ilegală de campanie electorală.

Fostul președinte de dreapta (2007-2012) ar putea totuși să plece de la audieri cu simplul statut intermediar de 'martor asistat'.

Ancheta Bygmalion, după numele firmei care organiza întâlnirile din campania lui Sakozy, vizează un sistem de facturi false creat pentru a ascunde depășirea explozivă a plafonului legal al cheltuielilor pentru campania prezidențială, fixat la 22,5 milioane de euro.

Scopul acestor facturi ar fi fost ca 18,5 milioane de euro cheltuite în contul campaniei lui Sarkozy să fie imputate partidului prezidențial de atunci UMP (redenumit recent Republicanii).

Mai mulți angajați ai Bygmalion, printre care contabilul firmei, dar și unii foști responsabili ai UMP au recunoscut existența fraudei, dar niciunul dintre ei nu a declarat că Sarkozy ar fi decis-o ori ar fi avut cunoștință de ea.

Ancheta de până acum a arătat că fostul președinte a solicitat și obținut mai multe întruniri de campanie, la mijlocul lui martie 2012, în condițiile în care directorul său de campanie Guillaume Lambert le-a declarat polițiștilor că îl informase despre nota unui expert contabil care avertiza asupra riscului de depășire a plafonului și interzicea orice cheltuială suplimentară.

Audiat de anchetatori în septembrie 2015, Nicolas Sarkozy a susținut că nu își aduce aminte și a relativizat costurile pe care le-ar fi implicat evenimentele suplimentare. El a pasat responsabilitatea facturilor incriminate asupra firmei Bygmalion și a UMP, condus pe atunci de Jean-François Copé, plasat la rândul său sub statutul de martor asistat.

Între timp, ancheta s-a extins și asupra unor cheltuieli care nu au nimic de-a face cu firma de comunicare fondată de apropiați ai lui Copé.

Judecătorii de instrucție anchetează mai ales în legătură cu 13,5 milioane de euro cheltuite pentru campania prezidențială care apar în bugetul din 2012 al partidului, în condițiile în care în conturile campaniei au fost evidențiate numai 3 milioane de euro.

Judecătorii au inculpat până acum 13 foști responsabili ai UMP, ai campaniei prezidențiale sau ai firmei Bygmalion.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ZVON / Dragnea și Vâlcov participau doar la discuții unde comisionul sărea de 10 milioane de euro! Ce rol avea ț…

2 HOPA! Arafat, aproape să fie luat de ambulanța penală. Nou dosar la DNA

3 „Bă românule, ce suflet ai să filmezi suferinţa a doi copii care se zbat să trăiască?” Da, oameni buni, s-a în…

4 O să aveți un șoc! Amănunte incredibile despre cele 4 Chine și complicitatea murdară a liderilor occidentali

5 Mafia PSD / Dăncilă i-a prelungit, la excepțional, fratelui țiitoarei lui Dragnea, mandatul de la Bruxelles. Ce …

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde