Franța: Fostul președinte Sarkozy, audiat de judecătorii de instrucție în ancheta privind finanțarea campaniei sale din 2012

Fostul președintele francez Nicolas Sarkozy a sosit marți dimineață pentru a fi audiat de judecătorii de instrucție în ancheta privind finanțarea campaniei sale din 2012, o investigație care ar putea conduce la inculparea sa, transmite AFP. Ancheta a fost deschisă pentru uz de fals, abuz de încredere, escrocherie și finanțare ilegală de campanie electorală.

Fostul președinte de dreapta (2007-2012) ar putea totuși să plece de la audieri cu simplul statut intermediar de 'martor asistat'.

Ancheta Bygmalion, după numele firmei care organiza întâlnirile din campania lui Sakozy, vizează un sistem de facturi false creat pentru a ascunde depășirea explozivă a plafonului legal al cheltuielilor pentru campania prezidențială, fixat la 22,5 milioane de euro.

Scopul acestor facturi ar fi fost ca 18,5 milioane de euro cheltuite în contul campaniei lui Sarkozy să fie imputate partidului prezidențial de atunci UMP (redenumit recent Republicanii).

Mai mulți angajați ai Bygmalion, printre care contabilul firmei, dar și unii foști responsabili ai UMP au recunoscut existența fraudei, dar niciunul dintre ei nu a declarat că Sarkozy ar fi decis-o ori ar fi avut cunoștință de ea.

Ancheta de până acum a arătat că fostul președinte a solicitat și obținut mai multe întruniri de campanie, la mijlocul lui martie 2012, în condițiile în care directorul său de campanie Guillaume Lambert le-a declarat polițiștilor că îl informase despre nota unui expert contabil care avertiza asupra riscului de depășire a plafonului și interzicea orice cheltuială suplimentară.

Audiat de anchetatori în septembrie 2015, Nicolas Sarkozy a susținut că nu își aduce aminte și a relativizat costurile pe care le-ar fi implicat evenimentele suplimentare. El a pasat responsabilitatea facturilor incriminate asupra firmei Bygmalion și a UMP, condus pe atunci de Jean-François Copé, plasat la rândul său sub statutul de martor asistat.

Între timp, ancheta s-a extins și asupra unor cheltuieli care nu au nimic de-a face cu firma de comunicare fondată de apropiați ai lui Copé.

Judecătorii de instrucție anchetează mai ales în legătură cu 13,5 milioane de euro cheltuite pentru campania prezidențială care apar în bugetul din 2012 al partidului, în condițiile în care în conturile campaniei au fost evidențiate numai 3 milioane de euro.

Judecătorii au inculpat până acum 13 foști responsabili ai UMP, ai campaniei prezidențiale sau ai firmei Bygmalion.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

3 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?