Franţa ia în considerare desfăşurarea rundei finale a alegerilor locale la sfârşitul lunii iunie

Franţa ia în considerare desfăşurarea rundei finale a alegerilor locale la sfârşitul lunii iunie

Guvernul francez ia în considerare desfăşurarea ultimei runde a alegerilor pentru primari la sfârşitul lunii iunie sau reluarea completă a scrutinului în ianuarie 2021, a declarat miercuri prim-ministrul Edouard Philippe adresându-se tuturor liderilor de partide, informează Reuters.

Din cele 35.000 de oraşe, oraşe şi sate câte numără Franţa, aproximativ 30.000 şi-au ales deja primarul în prima rundă. Dar multe oraşe franceze mari sunt printre cele 5.000 rămase, inclusiv Paris, Lyon şi Marsilia.

Philippe a precizat că alegerile vor putea fi organizate la sfârşitul lunii iunie doar dacă condiţiile din jurul pandemiei de coronavirus vor permite şi nu a fost luată nicio decizie finală, potrivit liderilor de partid.

O amânare după 1 iulie ar necesita anularea rezultatelor alegerilor organizate în martie pentru oraşele care nu au ales un primar în prima rundă şi organizarea unui nou scrutin.

Prima rundă a avut loc cu doar două zile înainte de instaurarea izolării la nivel naţional, nedumerindu-i pe mulţi în timp ce Philippe a spus atunci că votul va merge înainte chiar dacă el a declarat că toate cafenelele, barurile, cinematografele şi magazinele neesenţiale se închid până la un nou anunţ.

Franţa este cea de-a patra ţară din lume cel mai grav lovită raportat la numărul de decese provocate de noul coronavirus. Măsurile de izolare au început să fie relaxate săptămâna trecută.

"Majoritatea participanţilor sunt în favoarea unui vot la 28 iunie", a declarat şeful partidului centrist UDI, Jean-Christophe Lagarde, cerând amânarea votului pentru 2021.

Organizarea unei a doua runde la sfârşitul lunii iunie "este, se pare, opţiunea preferată", a spus liderul Partidului Socialist Olivier Faure. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”