Franța: Marine Le Pen, convocată de judecători în scandalul remunerării asistenților parlamentari

Franța: Marine Le Pen, convocată de judecători în scandalul remunerării asistenților parlamentari

Lidera extremei drepte din Franța, Marine Le Pen, a fost convocată de judecătorii de instrucție în vederea unei posibile inculpări în ancheta cu privire la angajarea fictivă a unor asistenți parlamentari ai partidului său, Frontul Național (FN), la Parlamentul European, au anunțat vineri surse apropiate acestui dosar, citate de AFP.

Conform uneia dintre surse, candidata FN la alegerile prezidențiale din Franța a afirmat într-o scrisoare trimisă judecătorilor că nu va da curs acestei convocări înainte de încheierea campaniei electorale, informație confirmată de avocatul său, Rodolphe Bosselut.

În această anchetă, judecătorii de instrucție încearcă să afle dacă FN a organizat un sistem pentru remunerarea membrilor și angajaților acestui partid în Franța cu fonduri publice ale Uniunii Europene, prin intermediul contractelor de asistenți la Parlamentul European.

''În urma concluziilor unei anchete desfășurate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), administrația Parlamentului European a fost informată că o sumă de 340.000 de euro a fost încasată necuvenit de doi asistenți parlamentari ai deputatei europene Marine Le Pen. După ce acesteia i s-a oferit posibilitatea de a aduce orice observație utilă, Parlamentul a decis, respectând reglementările financiare europene în vigoare, să recupereze suma'', a indicat PE într-un comunicat, la începutul lunii februarie.

Raportul final al OLAF în acest caz a fost transmis în iulie 2016 președintelui de la acea vreme al Parlamentului European, Martin Schulz.

Regulamentul Parlamentului European prevede că asistenții europarlamentari cu normă întreagă nu au voie să desfășoare o activitate plătită pentru un partid politic național și că asistenții part-time trebuie să aibă și un al doilea loc de muncă. Fiecare dintre cei 751 de membri ai Parlamentului European are dreptul la suma de 23.400 euro lunar pentru remunerarea personalului angajat la biroul din Bruxelles și în țara de origine, la care se adaugă 4.342 euro lunar cheltuieli de birou.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 Foarte interesante amănunte...