Franţa: O mare majoritate a francezilor se opune creşterii vârstei de pensionare, susţinută de preşedintele Macron

Franţa: O mare majoritate a francezilor se opune creşterii vârstei de pensionare, susţinută de preşedintele Macron

O mare majoritate a francezilor se opune creşterii vârstei legale de pensionare, indică un sondaj de opinie citat de publicaţia Les Echos, transmite vineri Reuters. Acest rezultat ar putea fi o problemă pentru preşedintele Emmanuel Macron, pentru care creşterea vârstei de pensionare reprezintă o prioritate în programul cu care speră să fie reales la scrutinul din 10 şi 24 aprilie.

Şeful statului pledează pentru majorarea vârstei de la care francezii care se pensionează pot primi pensia întreagă de la 62 cât este în prezent la 65 de ani.

În schimb, contracandidata sa Marine Le Pen (extrema dreaptă) a cerut coborârea vârstei de pensionare la 60 de ani pentru unii angajaţi, iar Jean Luc Melenchon (stânga radicală) pentru toţi angajaţii.

La rândul lor, Valerie Pecresse (conservatoare) şi Eric Zemmour (extrema dreaptă), cotaţi mai slab în sondaje, susţin de asemenea creşterea vârstei de pensionare.

Deşi multă vreme Macron a fost arătat în sondajele de opinie ca fiind înscris în siguranţă pe calea spre un al doilea mandat, avansul dobândit, la care a contribuit şi diplomaţia sa activă legată de Ucraina, a început să se estompeze, iar Marine Le Pen pare să se apropie.

Potrivit sondajului realizat de luni până miercuri, 70% dintre francezi se opun pensionării la o vârstă mai înaintată, iar jumătate dintre aceştia se "opun cu tărie".

În schimb, 63% dintre cei chestionaţi ar vrea ca sistemul de pensii să fie întărit prin taxarea suplimentară a bogaţilor, a arătat sondajul realizat de institutul Elabe pentru Les Echos, Radio Classique şi Institut Montaigne pe un eşantion de 1531 de persoane.

Emmanuel Macron a anunţat la începutul campaniei sale electorale că vrea să crească vârsta de pensionare, să reducă impozitele şi să relaxeze legislaţia muncii, pentru a impulsiona reforme propice mediului de afaceri.

Insistând că planurile sale pro-afaceri nu sunt lipsite de riscuri, având în vedere că (şi) gospodăriile franceze resimt creşterile de preţuri, liderul de la Elysee a afirmat că vrea să ducă la bun sfârşit o reorganizare a economiei franceze.

Chiar dacă, aşa cum indică totuşi sondajele, Macron va obţine un al doilea mandat, chestiunea reformei pensiilor, care a marcat şi primul său mandat, ar putea rămâne o problemă, luând în considerare numărul mare de francezi care se opun proiectelor sale în acest sens. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante