Franța: O secțiune a 'Junglei' din Calais a început să fie dezafectată

Franța: O secțiune a 'Junglei' din Calais a început să fie dezafectată

Dezafectarea părții sudice a taberei din Calais supranumită 'Jungla' a început luni în prezența unui important dispozitiv polițienesc, în urma unei decizii a justiției de evacuare, relatează AFP. Două buldozere și angajații unei firme private mandatate de statul francez au început să demonteze în jur de 20 de adăposturi improvizate situate pe o zonă de 100 mp, sub supravegherea a numeroși polițiști.

Peste 30 de vehicule de poliție și două camioane erau staționate la intrarea în tabără, forțele de ordine având oficial drept misiune să ajute serviciile sociale să ofere soluții locative pentru migranții din cartier, potrivit prefecturii.

O militantă britanică din cadrul mișcării altermondialiste 'No border', care luptă pentru desființarea frontierelor, a fost reținută în cursul acestei operațiuni, au indicat două surse polițienești.

Joi, guvernul, care vrea să dezafecteze cea mai mare tabără ilegală din Franța unde supraviețuiesc între 3.700 și 7.000 de migranți potrivit acestor surse, a obținut câștig de cauză din partea justiției pentru evacuarea zonei sudice a taberei, decizie contestată de migranți și de asociații. Autoritățile au dat imediat asigurări că nu încearcă să recurgă la forță.

'Între 800 și 1.000 de persoane' trăiesc în această parte a 'Junglei' potrivit prefecturii și 3.450 potrivit asociațiilor. Acestea trebuie să fie mutate în centrul de primire de la Calais sau chiar în altă parte a Franței.

Partea de nord, care adăpostește în corturi între 1.100 și 3.500 de refugiați, nu este afectată de această decizie a justiției și migranții vor rămâne acolo.

De ani de zile, migranții tranzitează prin regiunea Calais, de unde speră să poată traversa în Marea Britanie prin canalul pe sub Canalul Mânecii. Recenta criză a migrației le-a crescut numărul, chiar dacă Franța a fost totuși scutită de un mare aflux de refugiați.

Anunțul privind dezafectarea 'Junglei' a avut drept consecință restabilirea de către Belgia vecină a controalelor la frontiera sa pentru a face față unor eventuale deplasări ale migranților care vin de la Calais.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu