Franța: Șapte candidați în alegerile primare pentru prezidențiale ale dreptei; favoriți, Sarkozy și Juppé

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy și alți șase candidați conservatori se vor prezenta în alegerile primare organizate, în premieră, de opoziția de dreapta în perspectiva scrutinului prezidențial din 2017, transmit AFP și Xinhua.

Din cele 11 dosare depuse, au fost validate șapte, a anunțat miercuri comisia de organizare. Pe lista competitorilor se vor mai afla fostul prim-ministru Alain Juppé — actual primar la Bordeaux și favorit în sondaje—, un alt ex-premier, Francois Fillon, fostul ministru al agriculturii Bruno Le Maire și singura femeie înscrisă în cursă, Nathalie Kosciusko-Morizet, toți patru membri în guvern sub președinția lui Sarkozy.

În aceste alegeri primare — deschise tuturor celor care "se recunosc în valorile dreptei și ale centrului" — vor mai candida Jean-Francois Copé, fost președinte al Uniunii pentru o Mișcare Populară (UMP, actual Republicanii), și Jean-Frederic Poisson, liderul Partidului Creștin-Democrat.

Analiștii prevăd un "război teribil" între Nicolas Sarkozy și Alain Juppé, în condițiile în care, potrivit sondajelor, fostul șef de stat se bucură de sprijinul activiștilor formațiunii sale, Republicanii, în timp ce Juppé este preferat de cei din afara partidului.

Cele două runde de vot, precedate de trei dezbateri televizate, vor avea loc în zilele de 20 și 27 noiembrie.

Câștigătorul se va confrunta în 2017 cu candidatul Partidului Socialist și cu lidera Frontului Național (FN, de extrema dreaptă), Marine Le Pen.

Miza acestor alegeri primare este una extrem de importantă: dată fiind impopularitatea record a stângii, la putere în ultimii 5 ani, și disputele sale interne, învingătorul are mari șanse să acceadă în turul decisiv al prezidențialelor, alături de Marine Le Pen.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …

3 HARTA clanurilor interlope din București. Cine controlează lumea subterană şi cum sunt împărţite teritoriile

4 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

5 Richard Emanuel Gheorghe, zis Ciprian Napi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru uciderea interlo…