Franța: Șapte candidați în alegerile primare pentru prezidențiale ale dreptei; favoriți, Sarkozy și Juppé

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy și alți șase candidați conservatori se vor prezenta în alegerile primare organizate, în premieră, de opoziția de dreapta în perspectiva scrutinului prezidențial din 2017, transmit AFP și Xinhua.

Din cele 11 dosare depuse, au fost validate șapte, a anunțat miercuri comisia de organizare. Pe lista competitorilor se vor mai afla fostul prim-ministru Alain Juppé — actual primar la Bordeaux și favorit în sondaje—, un alt ex-premier, Francois Fillon, fostul ministru al agriculturii Bruno Le Maire și singura femeie înscrisă în cursă, Nathalie Kosciusko-Morizet, toți patru membri în guvern sub președinția lui Sarkozy.

În aceste alegeri primare — deschise tuturor celor care "se recunosc în valorile dreptei și ale centrului" — vor mai candida Jean-Francois Copé, fost președinte al Uniunii pentru o Mișcare Populară (UMP, actual Republicanii), și Jean-Frederic Poisson, liderul Partidului Creștin-Democrat.

Analiștii prevăd un "război teribil" între Nicolas Sarkozy și Alain Juppé, în condițiile în care, potrivit sondajelor, fostul șef de stat se bucură de sprijinul activiștilor formațiunii sale, Republicanii, în timp ce Juppé este preferat de cei din afara partidului.

Cele două runde de vot, precedate de trei dezbateri televizate, vor avea loc în zilele de 20 și 27 noiembrie.

Câștigătorul se va confrunta în 2017 cu candidatul Partidului Socialist și cu lidera Frontului Național (FN, de extrema dreaptă), Marine Le Pen.

Miza acestor alegeri primare este una extrem de importantă: dată fiind impopularitatea record a stângii, la putere în ultimii 5 ani, și disputele sale interne, învingătorul are mari șanse să acceadă în turul decisiv al prezidențialelor, alături de Marine Le Pen.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

4 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

5 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate