Franţa: Şase membri ai familiei unui atentator din noiembrie 2015, arestaţi

Franţa: Şase membri ai familiei unui atentator din noiembrie 2015, arestaţi

Şase membri ai familiei unui jihadist care a luat parte la atentatul din noiembrie 2015 de la sala de spectacole Bataclan din Paris au fost reţinuţi marţi în Franţa, în cadrul unei anchete privind finanţarea terorismului, transmite AFP, citând o sursă judiciară.

'Şase persoane au fost plasate în arest preventiv pentru finanţarea terorismului, în cadrul unei anchete preliminare a parchetului naţional antiterorist', a indicat sursa.

'Această procedură vizează suspiciuni de transfer de fonduri destinate lui Foued Mohamed-Aggad şi soţiei sale în 2014-2015', iar persoanele arestate 'aparţin anturajului familial' al cuplului, a adăugat sursa.

După ce trăise în Siria şi Irak, Foued Mohamed-Aggad a revenit clandestin în Franţa în vara lui 2015, devenind unul din cei trei atentatori kamikaze de la sala de spectacole Bataclan din Paris, cu prilejul atacurilor teroriste de la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi, dintre care 90 la Bataclan.

'Cinci persoane au fost reţinute la Strasbourg şi în regiunea Wissembourg (Alsacia, nord-est), printre care mama şi mătuşa lui Foued Mohamed-Aggad', a precizat o sursă din poliţie. A şasea persoană a fost arestată în Gironde (sud-vest), potrivit unei surse apropiate dosarului.

După plecarea sa în Siria, Foued Mohamed-Aggad a păstrat contacte regulate cu mama sa şi cu familia, înainte de a anunţa la sfârşitul lui august 2015 că va 'muri ca martir' şi de a tăia legăturile, conform unor note ale serviciilor de informaţii franceze.

'În discuţiile cu mama sa, el spunea că, dacă va trebui să revină în Franţa, va fi doar pentru a comite un atentat', relevă ancheta privind atentatele de la 13 noiembrie.

În ce o priveşte pe soţia sa Hadjira, 'tânăra franco-algeriană dăduse naştere unei fiice în Irak' în august 2015 şi 'şi-ar fi găsit moartea, împreună cu copilul său, la începutul lui 2018 în cursul unui bombardament', a scris cotidianul regional Dernieres nouvelles d'Alsace.

Procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015 se va deschide în septembrie la Paris.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu