Franţa şi-a deschis arhivele publice privind războiul din Algeria

Franţa şi-a deschis arhivele publice privind războiul din Algeria

Franţa şi-a deschis joi arhivele privind anchetele judiciare şi ale poliţiei referitoare la războiul din Algeria, în urma publicării deciziei în acest sens în Jurnalul oficial, informează AFP.

Decizia Ministerului culturii are în vedere toate "arhivele publice realizate în cazuri privind fapte comise în legătură cu războiul din Algeria între 1 noiembrie 1954 şi 31 decembrie 1966".

Ministrul francez al culturii, Roselyne Bachelot, a anunţat pe 10 decembrie deschiderea cu 15 ani mai devreme decât termenul legal prevăzut a acestor arhive, la aproape 60 de ani de atunci şi în condiţiile în care relaţiile franco-algeriene sunt în criză de mai multe luni. "Doresc ca această chestiune - care este deranjantă, iritantă, în care există falsificatori de istorie - să o privim făţiş. Un roman naţional nu se construieşte pe o minciună", a spus atunci ministrul francez.

Decizia se înscrie în politica de reconciliere iniţiată de preşedintele francez Emmanuel Macron. Pe 13 septembrie 2018, acesta a recunoscut că dispariţia matematicianului şi militantului comunist Maurice Audin, în 1957 în Alger, a fost o faptă a armatei franceze şi i-a promis familiei lui un larg acces la arhive. Pe 9 martie 2021, continuând politica "paşilor mici", Macron a anunţat simplificarea accesului la proceduri de declasificare a arhivelor clasate de peste 50 de ani. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”