Franța și Germania, ajutor militar suplimentar pentru Kiev după bombardamentele Rusiei

Franța și Germania, ajutor militar suplimentar pentru Kiev după bombardamentele Rusiei

Război în Ucraina. Președintele Franței, Emmanuel Macron și-a manifestat „extrema îngrijorare” după seria de bombardamente ruse care au vizat, luni dimineața, mai multe orașe ucrainene și a promis că va spori sprijinul militar al Franței pentru Ucraina, în timpul unei discuții telefonice de urgență cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, conform Agerpres .

Germania și Franța vor livra arme Kievului FOTO EPA-EFE

Macron „a reafirmat sprijinul său deplin pentru preşedintele Zelenski şi angajamentul Franţei de a majora sprijinul său pentru Ucraina, ca răspuns la solicitările formulate de Kiev, inclusiv în materie de echipament militar", a transmis Palatul Elysee.

Președintele francez „rămâne în strâns contact" cu Volodimir Zelenski, dar și cu „partenerii săi europeni şi din G7", a mai precizat preşedinţia franceză.

În aceeași ordine de idei, Macron a transmis, vineri, că Franța plănuiește să furnizeze Ucrainei șase tunuri Caesar suplimentare, fără a mai fi luate în calcul cele 18 deja livrate. Tunurile Caesar de 155 mm au o rază de acțiune de 40 de kilometri.

Cele șase noi tunuri trebuie să fie deduse dintr-o comandă destinată Danemarcei. Conversații în acest sens sunt în curs să fie finalizate cu Copenhaga, a menționat, vineri, șeful statului francez.

Fără a mai fi luate în calcul cele 18 tunuri Caesar, Franța a livrat până în prezent Ucrainei rachete antitanc și antiaeriene, vehicule blindate (VAB), carburant, echipamente individuale și aproximativ 15 tunuri tractate TRF1 de 155 mm.

Totodată, Franța studiază posibilitatea de a furniza Kievului 20 de vehicule blindate Bastion.

În aceeași ordine de idei, Germania va furniza în câteva zile Ucrainei un prim sistem de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, a transmis, luni, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, relatează Reuters.

Germania va livra Ucrainei patru astfel de sisteme.

Noile tiruri de rachetă asupra Kievului şi a multor alte oraşe arată cât este de important să furnizăm rapid Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană”, a afirmat responsabila germană.

Atacurile Rusiei cu rachete şi drone terorizează în special populaţia civilă. De aceea noi oferim acum sprijin în special cu arme antiaeriene”, a mai adăugat ea.

Rusia a atacat, luni dimineața, mai multe orașe ucrainene , ucigând civili și cauzând întreruperea curentului și încălzirii. Acesta ar fi răspunsul președintelui rus Vladimir Putin după „atacul terorist”, care a avut loc sâmbătă, asupra podului Crimeei .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro