Franţa: Suspiciuni privind legături între extrema-dreaptă franceză şi Steve Bannon: se cere o anchetă

Franţa: Suspiciuni privind legături între extrema-dreaptă franceză şi Steve Bannon: se cere o anchetă

Parlamentari francezi cer instituirea unei comisii care să ancheteze presupuse legături între partidul Adunarea Naţională (fostul Front Naţional, de extrema dreaptă) şi Steve Bannon, fostul strateg populist al lui Donald Trump, în urma unor informaţii apărute în presă, potrivit AFP.

Doi senatori şi doi deputaţi au confirmat că vor să răspundă apelului fostului ministru de dreapta Frederic Lefebre, vicepreşedinte al partidului de centru-dreapta Agir, aliat al majorităţii prezidenţiale.

Toţi cer constituirea unei comisii de anchetă asupra legăturilor între Adunarea Naţională şi Bannon ca urmare a difuzării unui reportaj pe canalul France 2 în care pot fi văzuţi conducători ai RN, Louis Aliot şi Jerome Riviere, propunându-i lui Steve Bannon să asiste la reuniuni regulate între Marine Le Pen, preşedinta partidului, şi înalţi funcţionari francezi.

Marine Le Pen, contactată, a denunţat o "sărmană micuţă manevră politicianistă şi electoralistă a unei mişcări care este pe cale să-şi piardă primul lor în sondaje", desemnând astfel la LREM, partidul prezidenţial cu care RN se află la egalitate în fruntea intenţiilor de vot pentru alegerile europene, care vor avea loc în 26 mai în Franţa.

"Nu există nimic să ne reproşăm", a ripostat ea, explicând că grupul evocat în reportaj este cel al unor înalţi funcţionari, şefi de întreprindere şi foşti membri ai cabinetelor ministeriale, care consiliază RN în mod anonim. Confirmând invitaţia la întâlniri lansată lui Bannon, ea a indicat că această întâlnire nu a avut loc.

Apropiat de extrema dreaptă, Steve Bannon a jucat un rol crucial în ultima parte a alegerilor prezidenţiale câştigate de Donald Trump, când a dat o turnură hotărât populistă campaniei miliardarului.

El a demisionat din postul său de consilier al preşedintelui în 18 august 2017 şi a lansat de atunci la Bruxelles fundaţia "The Movement" pentru a pune în legătură partidele naţionaliste şi populiste în vederea alegerilor europene în mai.

Bannon a căutat astfel în ultimele luni să federalizeze mişcări naţionaliste în Europa, în special partidul de extrema dreaptă german Alternativa pentru Germania (AfD). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...