Franţa: Trei morţi în atacuri comise în numele Statului Islamic; autorul a fost ucis

Franţa: Trei morţi în atacuri comise în numele Statului Islamic; autorul a fost ucis

Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa şi alte două au fost rănite vineri în cursul a trei atacuri executate de un bărbat care şi-a declarat apartenenţa la gruparea jihadistă Statul Islamic, atacuri comise în sudul Franţei, o ţară traumatizată deja în urma unui recent val de atentate jihadiste, relatează France Presse.

Autorul celor trei atacuri din Carcassonne şi Trebes (sudul Franţei) a fost ucis în urma asaltului forţelor de ordine la supermarketul din Trebes, unde acesta se retrăsese cu un jandarm luat ostatic, precizează agenţia de presă citată.

Jandarmul luat ostatic a fost rănit de un glonţ, un alt militar fiind la rândul său rănit, au precizat surse apropiate anchetei.

Suspectul a furat mai întâi o maşină în oraşul Carcassonne, ucigând un pasager şi rănindu-l pe şofer, potrivit unor surse apropiate anchetei. El a rănit apoi un poliţist cu un glonţ şi a mers într-un supermarket din Trebes, la 10 km distanţă, unde a ucis încă două persoane.

În jurul orei locale 14:30 (13:30 GMT), suspectul era în continuare baricadat în supermarket, împreună cu jandarmul luat ostatic.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, atacatorul este un marocan de 30 de ani, urmărit pentru radicalizare islamistă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat joi la Bruxelles, chiar înaintea deznodământului luării de ostatici la Trebes (Aude), că "totul ne face să credem că este vorba de un atac terorist" şi că el va fi Paris în următoarele ore.

"Voi fi în câteva ore la Paris pentru a urmări şi coordona ansamblul măsurilor care trebuie luate", a declarat Macron, cu câteva minute înainte ca deznodământul incidentului să fie cunoscut. El s-a exprimat înaintea unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel la finalul unui summit european.

Şeful statului a asigurat de "sprijinul său pe toţi cei care au avut de înfruntat şi care înfruntă încă această situaţie".

"Forţele de ordine, în special, jandarmeria, au intervenit foarte rapid şi coordonat împotriva atacului căruia i-au fost victime mai întâi poliţişti", a precizat şeful statului.

Procurorul Parisului, Francois Molins, aşteptat la faţa locului, "va comunica cât mai repede posibil toate elementele referitoare la începerea acestei anchete", a precizat preşedintele. "Vreau să-i asigur pe locuitorii din Trebes de întreaga mobilizare a serviciilor statului şi în special a forţelor de ordine", a adăugat el.

Franţa, care a fost lovită în 2015 şi 2016 de o serie de atentate, uneori în masă, soldate cu 241 de morţi şi sute de răniţi, rămâne sub o puternică ameninţare jihadistă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...