Franța: Un bărbat care a amenințat cu uciderea lui Macron a fost încarcerat

Franța: Un bărbat care a amenințat cu uciderea lui Macron a fost încarcerat

Un bărbat apropiat de ideologia de extremă dreapta, care a amenințat că îl va ucide pe președintele francez Emmanuel Macron în timpul tradiționalei defilări de 14 iulie de la Paris, a fost inculpat și încarcerat, a precizat luni o sursă judiciară, citată de AFP.

Reținut într-o suburbie pariziană la 28 iunie, tânărul de 23 de ani, care a fost deja condamnat pentru apologia terorismului și care se descrie drept un 'naționalist', a încercat să achiziționeze o armă de foc și a fost inculpat pentru 'acțiune individuală teroristă', potrivit acestei surse.

În arest, bărbatul a declarat că vrea să atace "musulmani, evrei, negri, homosexuali", potrivit unei surse apropiate de anchetă. El le-a spus apoi anchetatorilor că intenționa să îl ucidă pe președintele Emmanuel Macron în timpul defilării de 14 iulie pe Champs-Elysées, la care a fost invitat și președintele american Donald Trump.

Suspectul a fost reperat după ce a încercat să își achiziționeze o armă de foc de pe un site de jocuri video.

După semnalmentele mai multor internauți pe platforma Pharos (care permite semnalarea materialelor sau comportamentelor ilicite pe internet), polițiștii l-au reținut la domiciliul său.

Trei cuțite de bucătărie au fost găsite în mașina sa, iar verificarea calculatorului a arătat că a efectuat căutări pe internet privind ținte posibile, potrivit surse din cadrul anchetei.

Tânărul era cunoscut justiției: el a fost condamnat în 2016 la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare, pentru instigare la ură rasială și apologia terorismului după ce a lăudat acțiunile lui Anders Behring Breivik, autorul atentatului de la 22 iulie 2011 în Norvegia, soldat cu 77 de morți.

La 14 iulie 2002, în timpul defilării militare de la Champs-Elysées, militantul de extremă-dreapta Maxime Brunerie, 25 de ani, a încercat să îl împuște pe președintele Jacques Chirac cu o armă ascunsă într-o cutie de chitară. Tirul a fost deviat de un spectator.

Bărbatul a fost condamnat în decembrie 2004 la zece ani de închisoare. "Am vrut să fac ceva istoric", a explicat el în timpul procesului. El a fost eliberat în august 2009.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...