Franţa: Un fost colaborator al preşedintelui Macron, Alexandre Benalla, a fost pus în libertate

Franţa: Un fost colaborator al preşedintelui Macron, Alexandre Benalla, a fost pus în libertate

Un fost colaborator al preşedintelui francez Emmanuel Macron, Alexandre Benalla, şi un fost angajat al partidului prezidenţial, Vincent Crase, plasaţi în detenţie de o săptămână, au fost eliberaţi marţi, relatează AFP.

Benalla a părăsit în cursul serii închisoarea pariziană Sante declarându-se ''fericit şi uşurat'', şi i-a mulţumit avocatei sale Jacqueline Laffont ''că a luptat până la capăt'', după care a urcat într-un taxi. Crase a părăsit şi el mai târziu, în cursul serii, închisoarea din Bois-d'Arcy (Yvelines, aproape de Paris).

Curtea de apel din Paris a infirmat de fapt decizia luată pe 19 februarie de către un judecător pentru libertăţi şi detenţie de a-i plasa în detenţie provizorie pe fostul colaborator al lui Macron şi pe fostul salariat al partidului La République en marche.

Aceasta este o victorie a celor doi, care au contestat legitimitatea detenţiei lor, ordonată pe baza unor înregistrări clandestine, publicate pe site-ul de informaţii Mediapart pe 31 ianuarie şi a căror origine rămâne necunoscută.

Ei au fost inculpaţi pe 22 iulie în ancheta referitoare la violenţele comise în timpul defilării de 1 mai la Paris. Cele două persoane vor trebui să respecte diverse obligaţii în cadrul controlului judiciar care le-a fost impus, începând cu cea privind interzicerea oricărui contact.

Înregistrările publicate de Mediapart conţin o conversaţie între Benalla şi Crase datând din 26 iulie, la numai patru zile după inculparea lor. Ei au fost convocaţi pe 19 februarie, pentru a da explicaţii în faţa instanţei din Paris, de către instructorii magistraţi, care i-au cerut judecătorului pentru libertăţi încarcerarea lor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...