Franța/alegeri: Cum s-au descurcat principalii concurenți la ultima rundă televizată înainte de primul tur

Franța/alegeri: Cum s-au descurcat principalii concurenți la ultima rundă televizată înainte de primul tur

Cu trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, care se îndreaptă spre un imprevizibil 'meci în patru', cei 11 candidați au participat la o ultimă rundă televizată, toți hotărâți să-i convingă pe numeroșii alegători care fie nu sunt deciși încă, fie intenționează să se abțină de la vot, relatează vineri AFP și cotidianul Liberation.

La rândul său, președintele în exercițiu Francois Hollande i-a îndemnat joi pe 'toți francezii să meargă să voteze', sondajele prognozând o rată de absenteism mai mare de 25%.

Concurenții au avut fiecare în jur de 15 minute de antenă pentru a se exprima. Runda televizată de joi seara a fost cea mai mare tribună mediatică înainte de închiderea oficială a campaniei, vineri, la miezul nopții, campanie marcată de nenumărate răsturnări de situație și cu un nivel nemaivăzut de suspans.

Printre primii care s-au exprimat, lidera extremei drepte, Marine Le Pen, și tribunul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, ambii clasați în sondaje între primele patru locuri ale cursei prezidențiale, și-au reiterat criticile la adresa Europei, comentează AFP.

'Europa, fie o schimbăm, fie o părăsim, însă partenerii noștri vor dori ca noi să rămânem, pentru că nu există Europa fără Franța (...). Germanii nu sunt nici dușmanii noștri, nici stăpânii noștri, ei sunt partenerii noștri', a insistat Melenchon, care pledează pentru o revizuire a tratatelor europene, pledând pentru 'o Franță independentă, care să fie campioana păcii' și asigurând că el nu este 'un om al discordiei'.

Melenchon a pus în prim plan admirația sa pentru fostul președinte Francois Mitterand. 'Îmi înscriu pașii în cei ai lui Francois Mitterand', a declarat el joi, cerându-le ziariștilor să nu-i creadă pe cei care le spun că dorește ieșirea din Europa și din euro.

La rândul său, Marine Le Pen vrea 'să le redea francezilor cheile casei lor, Franța' și militează pentru ieșirea din zona euro, precum și pentru 'revenirea la o monedă națională, adecvată economiei noastre' și dând asigurări că 'toți străinii condamnați pentru delicte sau crime vor trebui să se întoarcă la ei acasă'.

Patru candidați sunt în poziția de a se califica pentru al doilea tur, în 7 mai, și speră să marcheze puncte, într-un moment în care deciziile alegătorilor încă se definesc: Marine Le Pen, centristul Emmanuel Macron, conservatorul Francois Fillon și Jean-Luc Melenchon.

Macron și Le Pen sunt la ora actuală creditați în fruntea intențiilor de vot, fiind urmați îndeaproape de Fillon și Melenchon, iar cursa finală va fi cu atât mai strânsă cu cât pronosticurile sondajelor pentru primul tur se situează în marja de eroare.

'Cu cel puțin 20-25% de indeciși printre cetățenii siguri că se vor duce la vot, aceste ultime trei zile sunt 'Momentul de cristalizare' pentru aproape zece milioane de alegători', constată Chloe Morin, de la Fundația Jean-Jaures, grup de reflecție socialist.

Astfel, fiecare candidat încearcă acum să-și lase amprenta asupra ultimelor ore ale campaniei.

Marine Le Pen și-a intensificat în ultimele zile discursul asupra tematicilor tradiționale ale partidului său — imigrația și securitatea — și a afirmat joi că va fi 'în frunte' duminică seara, după primul tur, dând asigurări că 'simte o incredibilă mobilizare' a alegătorilor săi.

Potrivit Liberation, în timpul dezbaterii de joi, Marine Le Pen a avut o 'prestație eficientă, fără pași greșiți'. Ea s-a străduit să-și păstreze calmul, lucru care i-a lipsit uneori în alte intervenții. La fel ca la începutul campaniei, ea a jucat pe cartea familiei în public, prezentându-se ca 'mamă a trei copii', cu 'sufletul la gură' atunci când aceștia lipsesc de acasă.

După ce autoritățile franceze au anunțat dejucarea unui proiect de 'atentat iminent', Emmanuel Macron s-a prezentat ca fiind singurul candidat ce 'va asigura securitatea' francezilor. De altfel, candidatul de 39 de ani a primit 'un apel amical' din partea președintelui american Barack Obama, pentru a evoca 'importanța alegerilor prezidențiale din Franța', potrivit purtătorului de cuvânt al acestuia din urmă, care a precizat că acest apel telefonic nu înseamnă o susținere pentru candidatul centrist.

În timpul dezbaterii de joi, Macron a declarat că intervenția administrației președintelui american Donald Trump în Siria ar fi trebuit să se facă 'în mod concertat', de preferință la nivelul ONU.

În ceea ce-l privește pe Francois Fillon, acesta s-a declarat hotărât să demonstreze minciuna celor care l-au sabotat după dezvăluirile de la sfârșitul lui ianuarie privind presupusele locuri de muncă fictive atribuite familiei sale și remunerate din bani publici, ceea ce i-a adus o inculpare. În timpul ultimelor sale mitinguri electorale, Fillon nu a încetat să declare că alegerile prezidențiale se vor juca în ultimele zile de campanie, chiar dacă imaginea sa de om serios și integru a fost șifonată, iar legitimitatea sa contestată chiar în propria tabără.

Candidatul conservator s-a străduit toată săptămâna să demonstreze unitatea dreptei, care a fost la limita imploziei. El încearcă, de asemenea, să profite de pe urma recentei ascensiuni a antieuropeanului și antimondialistului Jean-Luc Melenchon, al cărui profil îi îngrijorează pe alegătorii de dreapta, chemați să strângă rândurile în fața 'amenințării comuniste'.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...