Franţa/coronavirus: O anchetă judiciară va fi declanşată împotriva unor foşti miniştri ai sănătăţii şi fostului premier Edouard Philippe

Franţa/coronavirus: O anchetă judiciară va fi declanşată împotriva unor foşti miniştri ai sănătăţii şi fostului premier Edouard Philippe

O anchetă judiciară cu privire la gestionarea crizei COVID-19 în Franţa va fi declanşată împotriva fostului premier Edouard Philippe şi foştilor miniştri ai sănătăţii Olivier Veran şi Agnes Buzyn, a anunţat vineri procurorul general de pe lângă Curtea de Casaţie, Francois Molins, informează AFP.

90 de plângeri au fost primite de Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), competentă pentru judecarea membrilor guvernului pentru exercitarea funcţiei lor, iar 53 dintre ele au fost examinate şi 9 au fost admise.

Molins trebuie acum să sesizeze comisia de instrucţie a CJR care va efectua investigaţiile.

Cele 9 plângeri reţinute au fost reunite pentru a sesiza comisia de instrucţie într-un singur cap de acuzare, "abţinere de la combaterea unei calamităţi", împotriva lui Philippe, Buzyn şi Veran, potrivit comunicatului procurorului general.

Agnes Buzyn a ocupat funcţia de ministru al sănătăţii până la mijlocul lui februarie, înainte de a candida pentru primăria Parisului. Edouard Philippe şi Olivier Veran făceau parte din guvernul care a demisionat vineri dimineaţa.

Plângerile la CJR au început să fie depuse la câteva zile după impunerea măsurilor de izolare, la mijlocul lui martie. Ele au fost înaintate de particulari, medici, asociaţii sau deţinuţi.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, nu poate fi judecat penal pentru faptele comise în timpul exercitării funcţiei sale.

Plângerile denunţau fapte precum "punerea în pericol a vieţii altei persoane", "omucidere involuntară", "refuzul de a acorda ajutor unei persoane în pericol" sau abţinerea de a lua din timp măsuri pentru stăvilirea pandemiei.

Pandemia de COVID-19 a făcut până în prezent aproape 30.000 de morţi în Franţa.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?