Franţa/Germania: Cancelarul german Angela Merkel, invitată la Brégançon pe 20 august

Franţa/Germania: Cancelarul german Angela Merkel, invitată la Brégançon pe 20 august

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni cu preşedintele francez Emmanuel Macron la 20 august la Fortul Brégançon, reşedinţa de vacanţă a şefului statului francez, pentru un schimb de opinii cu privire la dosare europene şi internaţionale, de la COVID-19 până la situaţia din Liban şi cea din Belarus, a anunţat vineri Palatul Elysee, citat de AFP şi Reuters.

'Această întâlnire are un caracter excepţional, întrucât este prima dată când cancelarul este invitat la Fort de Brégançon de către un preşedinte al Republicii franceze', a explicat Palatul Elysee. Ultimul cancelar german care a fost invitat acolo a fost Helmut Kohl, de către François Mitterrand, în 1985.

În această fortăreaţă care domină Mediterana, în sudul Franţei, cei doi lideri vor avea o întâlnire de lucru, după care vor susţine o conferinţă de presă la 16:30 GMT, a indicat la rândul său cancelaria de la Berlin.

Macron şi Merkel vor discuta în special despre 'coordonarea legată de COVID-19, cadrul financiar plurianual în urma acordului din 21 iulie 2020, Brexit, climat, comerţ şi conferinţa asupra viitorului Europei', a precizat Palatul Elysee.

Pe agenda discuţiilor mai figurează situaţia din Liban, Belarus şi din Mediterana orientală, scena unei tensiuni crescânde între Grecia şi Turcia, potrivit preşedinţiei franceze, care menţionează de asemenea relaţiile între UE şi 'marii săi parteneri' precum China şi Africa.

Emmanuel Macron şi Angela Merkel s-au văzut ultima oară la 21 iulie, când au încheiat, printr-o conferinţă de presă comună, un summit european în care cei 27 de şefi de stat din ţările membre ale UE au ajuns la un acord, calificat drept 'istoric', cu privire la un plan de relansare post-coronavirus, bazat pentru prima dată pe o datorie comună.

Planul de 750 de miliarde de euro a fost aprobat în a cincea zi de negocieri intense conduse de cancelarul german, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia UE, şi de către preşedintele francez.

Vizita Angelei Merkel la fortăreaţa Brégançon urmează celor efectuate de preşedintele rus Vladimir Putin în august 2019 şi de premierul britanic Theresa May, cu un an înainte. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...