Franța/prezidențiale: Macron și Le Pen la egalitate în primul tur (sondaj)

Franța/prezidențiale: Macron și Le Pen la egalitate în primul tur (sondaj)

Centristul Emmanuel Macron ar face joc egal (23,5%) cu lidera extremei drepte, Marine Le Pen, în primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, în timp ce reprezentantul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon (17%), se apropie mai mult de candidatul dreptei François Fillon (19%), potrivit unui sondaj Elabe difuzat miercuri seară, scrie AFP.

Emmanuel Macron înregistrează, totuși, o scădere de două puncte într-o săptămână, iar șefa Fontului Național a pierdut o jumătate de punct.

Pe poziția a treia, François Fillon câștigă un punct și ajunge la 19%, potrivit acestei anchete realizate pentru publicația L'Express și BFMTV la o zi după dezbaterea televizată între cei 11 candidați la prezidențiale și la 18 zile de primul tur.

La stânga, Jean-Luc Mélenchon, creditat cu 17% (+2), își continuă ascensiunea (+7 puncte în două luni). Liderul stângii radicale s-a apropiat de François Fillon și l-a lăsat mult în urmă pe socialistul Benoît Hamon (9%,—1).

Suveranistul Nicolas Dupont-Aignan este stabil la 4,5%, în fața troțkistului Philippe Poutou care a urcat un punct la 1,5%. Ceilalți patru candidați sunt creditați fiecare cu 1% sau mai puțin.

Dintre persoanele chestionate, 7% nu și-au exprimat intențiile de vot la primul tur.

În turul al doilea, Emmanuel Macron ar câștiga net cu 62% (-1) din voturi, în fața lui Marine Le Pen, 38%. Dar 21% din subiecți nu și-au exprimat intențiile de vot la turul secund.

Potențialul de participare a urcat la 64% (salt de cinci puncte într-o săptămână) dintre persoanele chestionate care au afirmat că sunt "absolut sigure că vor merge la vot" în primul tur.

Peste două treimi dintre alegători (70%, +3) susțin că sunt siguri de opțiunea lor. Este cazul pentru 81% (-5) dintre votanții lui Marine Le Pen, 81% (+5) ai lui François Fillon, 67% (+5) dintre votanții lui Emmanuel Macron. Printre alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon, rata este de 61% (-1), la fel și pentru Benoît Hamon.

Ancheta a fost realizată on-line la 5 aprilie pe un eșantion de 995 de persoane înscrise pe listele electorale, potrivit metodei cotelor. Marja de eroare este de 1,4 până la 3,1 puncte.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Rusia a decis unilateral să mute granița cu Lituania și Finlanda, în Marea Baltică

2 VIDEO „Bătrânul” lansator APR-40 din România, surpriza de pe frontul din Ucraina

3 Un scandal sexual care ia amploare / După jurnalistă, alte două femei îl acuză pe Răzvan Băltăreţu că nu le-a respectat consimțământul

4 Rusia trece la următorul nivel? / „Ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiune” / Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland

5 De ce un vot pentru Nicușor Dan pe 9 iunie va fi un vot pierdut: riscul anulării mandatului în septembrie