Fratele liderului Al-Qaida va fi judecat pentru terorism în Egipt

Fratele liderului Al-Qaida va fi judecat pentru terorism în Egipt

Fratele liderului Al-Qaida va fi judecat pentru terorism în Egipt

Mohamed al-Zawahiri - fratele liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri - a fost arestat în august pentru "susţinerea" preşedintelui islamist Mohamed Morsi, care a fost destituit de către armată în iulie şi compare în prezent în mai multe procese.

Cele 68 de persoane acuzate că au creat un "grup terorist legat de Al-Qaida" au pregătit atacuri împotriva instalaţiilor guvernamentale, serviciilor de securitate şi comunităţii creştine, în vederea "propagării haosului şi prejudicierii securităţii" ţării, a afirmat agenţia Mena.

Mena nu a precizat dacă aceste atacuri au avut loc şi nici data procesului. Cincizeci de membri ai acestui grup sunt în detenţie în timp ce alţii au fugit.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta a dezvăluit că grupul a trimis membri în Siria pentru a lupta împotriva regimului lui Bashar al-Assad, înainte de a fi somaţi să revină în Egipt la 30 iunie 2013.

Ei au fost chemaţi să lupte împotriva noilor autorităţi după destituirea preşedintelui Morsi, au adăugat sursele citate.
Potrivit acestora, Mohamed al-Zawahiri, care este de naţionalitate egipteană a ieşit din închisoare în timpul revoltei care l-a îndepărtat de la putere pe Hosni Mubarak în 2011, este acuzat că a creat acest grup, că a înarmat membrii acestuia şi că i-a antrenat pentru fabricarea de explozibili şi amplasarea unor bombe.

Aceste surse au afirmat că autorităţile dispun de dovezi care arată că membrii grupului s-au antrenat în locuri secrete din oraşul Sharqiya (Delta Nilului) şi în cartierele Matareya şi 6 Octombrie din Cairo.

De la destituirea lui Morsi, Sharqiya a fost teatrul a numeroase atentate care au vizat forţele de securitate, în timp ce Matareya şi 6 Octombrie au cunoscut ciocniri violente între susţinătorii lui Morsi şi poliţişti.

Egiptul este afectat zilnic de violenţe şi atentatele vizând poliţia şi armata s-au multiplicat după ce Guvernul intermar s-a lansat într-o reprimare sângeroasă a oricărei manifestaţii în favoarea lui Morsi.

Peste 1.400 de susţinători ai lui Morsi au fost ucişi de la îndepărtarea sa de la putere, potrivit Amnesty International, iar alţi peste 15.000 au fost arestaţi. Noile autorităţi acuză confreria acestuia, Fraţii Musulmani, considerată de acum organizaţie "teroristă", de toate violenţele.

Autorităţile au acuzat în mai multe reprize Fraţii Musulmani că au finanţat islamiştii radicali ce au legături cu Al-Qaida.

Sursa: realitatea.net


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Rusia, oameni buni...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene