Fregata franceză La Fayette va face o escală de patru zile în Portul Constanța

Fregata franceză La Fayette, cu un deplasament total de 3600 tone, primul bastiment de clasă proiectat cu arhitectură de tip stealth, lansată la apă în 1992 și intrată în serviciul Marinei Naționale Franceze în anul 1996, va sosi vineri, 24 martie, în Portul Constanța, pentru o vizită de bune oficii urmată de o serie ce manevre comune în compania unor nave militare românești.

Sursa foto: all-free-photos.com

Un comunicat al Ambasadei Franței la București informează că Marina Națională Franceză trimite în mod frecvent nave de război în toată lumea, respectând principiile maritime de libertate a navigației, făcând acest lucru și în Marea Neagră, cu respectarea Convenția de la Montreux din 1936, iar misiunea fregatei La Fayette, care se desfășoară până pe data de 27 martie în România arată respect pentru aceste principii.

Potrivit sursei citate, vizita bastimentului francez permite consolidarea cunoașterii acestei zone și menține, totodată, capacitatea de evaluare autonomă, înscriindu-se în seria acțiunilor derulate frecvent de Franța în Marea Neagră, împreună cu aliații săi, precum România. "În această calitate, de îndată ce va părăsi portul, fregata La Fayette va participa la un exercițiu destinat consolidării interoperabilității cu Forțele Navale Române", se arată în comunicat.

Conform programului stabilit în comun, fregata franceză se va antrena cu nave similare românești în cadrul unor exerciții de navigație pe aceeași rută, cu manevre de asistență reciprocă și trageri de luptă anti-aeriană și anti-suprafață.

Intrată în serviciul activ în anul 1996, fregata de clasă La Fayette este prima dintr-o serie de cinci nave. Având lungimea de 125 de metri, nava poate să acționeze autonom sau să fie integrată într-un grup aeronaval în misiuni care merg de la protejarea libertății pe mare până la sprijinirea unei flote ce efectuează operațiuni de luptă, speciale sau intervenții umanitare.

Bastimentul dispune de capacitate de luptă anti-navă datorită sistemului de rachete anti-navă 40 (Exocet) și de apărare anti-aeriană, conferită de rachetele Crotale și de un vast arsenal de autoapărare (mitraliere de 12,7 mm, tunuri de 20 de mm și cu turelă, de 100 de mm). Nava are la bord hangar cu un elicopter de tip Panther, care îi conferă o rază mare de acțiune.

Fregata La Fayette este comandată, din vara anului 2016, de comandorul Stanislas Delatte, absolvent al promoției 1993 al Școlii Navale, având și specializarea de pilot naval.

AGERPRES / (AS — autor: Dan Mihăescu, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 AUDIO Acesta este Ponta, oameni buni! Sebastian Ghiță: „I-am zis lu Ponta, bă, o fut pe mă-ta, te duci pe stic…

2 Se prăbușește regimul! Surse PSD: Dragnea a angajat în administrația centrală peste 3500 de apropiați ai inter…

3 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

4 VIDEO Pe ăsta îl saltă primul! S-a autodenunțat în direct! S-a dus acasă la fosta șefă TAROM! „M-am întâlnit c…

5 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Video incredibil cu un elefant surprins strângând gunoiul