Fritz: Timişoara CCE merge mai departe, cu implicarea comunităţii şi a sectorului privat

Fritz: Timişoara CCE merge mai departe, cu implicarea comunităţii şi a sectorului privat

Primarul Dominic Fritz a declarat, joi, că proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană (CCE) 2023 va merge mai departe, cu implicarea comunităţii şi a sectorului privat şi că în ultimele luni s-a lucrat la o strategie care va duce la redeschiderea Asociaţiei Timişoara 2023 spre comunitate şi spre sectorul cultural.

Dominic Fritz a participat, joi, la o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE) pe tema proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, alături de secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii, Demeter Andras, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi de directorul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2023, Simona Neumann.

Întâlnirea a fost una programată, în pregătirea vizitei de monitorizare care va avea loc în iunie.

Primarul Timişoarei a prezentat un set de măsuri pe care municipalitatea le-a luat şi le va lua în perioada imediat următoare pentru a debloca activitatea Asociaţiei Timişoara CCE şi pentru recâştigarea încrederii în acest proiect. El spune că primăria are o strategie clară în ceea ce priveşte proiectul Timişoara 2023, care este în curs de implementare. La elaborarea ei colaborează grupul de experţi de la Insula 42 şi Helianthus Research, format din Corina Şuteu (fost ministru al Culturii), Oana Radu şi Raluca Iacob. Prima acţiune asumată este o schimbare radicală în organizarea şi funcţionarea Asociaţiei Timişoara CCE, care va duce la relansarea programului cultural aflat în dificultate, inclusiv în contextul pandemiei COVID, arată un comunicat al Primăriei Timişoara, remis AGERPRES.

"În 2016, desemnarea Timişoarei drept Capitală Europeană a Culturii a creat multe emoţii şi energii creative. Din păcate, în timp, aceste energii s-au estompat şi este nevoie de un restart. Stagnarea în care se află asociaţia azi este cauzată de disfuncţionalităţi majore: valul de demisii ale unor oameni valoroşi, prevederi şi proceduri statutare invalidate de instanţă, lipsa unor proceduri transparente, precum şi lipsa unui director artistic care să asigure implementarea viziunii artistice a programului cultural", a declarat Dominic Fritz.

Primarul spune că doar prin modificarea radicală a organizării şi a modului în care funcţionează asociaţia, aceasta poate să recâştige încrederea timişorenilor, iar primăria va acorda tot sprijinul, dar condiţionează acest suport de implementarea unor proceduri clare şi transparente în cadrul asociaţiei, alegerea unui director artistic şi schimbări la nivel executiv.

Printre paşii planificaţi se numără completarea Consiliului Director al asociaţiei prin nominalizarea unor noi membri şi aprobarea lor într-o şedinţă AGA (în luna mai); implementarea unor mecanisme clare şi transparente de finanţare a asociaţiei (iunie); deschiderea AGA pentru primirea de noi membri din rândul comunităţii timişorene (iunie-iulie); constituirea unei platforme colaborative pentru armonizarea finanţărilor publice şi private în sprijinul TM2023 (iunie); formularea unui desfăşurător probabil de proiecte pentru perioada 2022-2024 (septembrie).

Primăria Timişoara îşi reafirmă angajamentul pentru finalizarea infrastructurii culturale în contextul anului 2023, în acest sens accelerând atât procesele privind finalizarea documentaţiilor tehnice necesare, cât şi lucrările deja demarate la obiectivele asumate prin dosarul de candidatură, cum ar fi: Centrul Multicultural Mărăşeşti, fostele cinematografe "Dacia", "Victoria" şi "Studio", Turnul de Apă, precum şi MultipleXity.

"Proiectul Timişoara 2023 este un catalizator al vieţii culturale timişorene, parte dintr-o reformă amplă a ecosistemului cultural local, demarată prin înfiinţarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timişoara şi iniţierea unui nou regulament privind finanţările nerambursabile pentru cultură", a mai transmis primarul.

Totodată, Dominic Fritz a clarificat cu reprezentanţii CE aspectul referitor la posibilitatea pierderii titlului de CCE, apărut în spaţiul public. Conform sursei citate, reprezentanţii CE au afirmat că un astfel de demers nu s-a întâmplat în istoria Capitalelor Culturale Europene şi nu poate fi făcută de către CE, ci doar de către Ministerul Culturii din România care a desemnat oraşul câştigător, iar o astfel de decizie este extrem de improbabilă.

Primăria Timişoara salută şi reasumarea reală de către Ministerul Culturii a proiectului Timişoara 2023 şi a rolului său important în program.

Concluzia întâlnirii a fost că toate forţele responsabile au datoria să coopereze şi să salveze proiectul care a stagnat cinci ani. AGERPRES / (AS - autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”