Frontul ucrainean care ar putea fi decisiv pentru ofensivele viitoare: „Ei au cantitate, dar noi suntem mai eficienți”

Frontul ucrainean care ar putea fi decisiv pentru ofensivele viitoare: „Ei au cantitate, dar noi suntem mai eficienți”

Bătăliile de artilerie s-au întețit în ultimele săptămâni în vecinătatea Kupiansk, un oraș important strategic situat în nord-estul regiunii Harkov, aproape de granița cu Rusia. Militarii ucraineni au subliniat mizele acestui nou front în măsura în care aici s-ar putea decide soarta viitoarelor ofensive pentru ambele părți beligerante.

Luptele s-au întețit pe frontul din Kupiansk după luni de zile FOTO EPA-EFE

În prezent, forțele invadatoare ruse încearcă să captureze întreaga regiune industrială Donbass, atacurile fiind concentrate în jurul unor orașe considerate importante pentru a deschide calea pentru avansuri mai ample în regiune.

Sincronizarea va fi importantă pentru a opri ofensivele rusești către liniile de apărare ucrainene", a spus colonelul Petro Skiba, comandantul Brigăzii a 3-a de Tancuri, cu referire la exercițiile pe care le fac militarii pentru a se pregăti pentru luptele pe acest front nord-estic. Antrenamentele au loc la doar șapte kilometri de câmpul de luptă activ.

Deznodământul luptelor din Kupiansk este de natură să stabilească următoarele linii de atac, în contextul anticipatei ofensive ruse, relatează AP, care a vorbit cu comandanții și soldații a trei brigăzi staționate în zona Kupiansk.

O eventuală reușită rusească ar însemna eliberarea drumului pentru o ofensivă semnificativă spre sud, asigurând avansul spre punctele de intersecție ale granițelor administrative ale provinciilor Lugansk și Donețk. Pe de altă parte, dacă rezistă în apărare, ucrainenii au posibilitatea să descopere punctele vulnerabile rusești, ceea ce le-ar permite să lanseze propria contraofensiva.

„Inamicul își sporește constant eforturile, dar și trupele noastre își sporesc eforturile acolo, făcând înlocuiri în timp util și menținând apărarea”, a explicat generalul de brigadă Dmitro Krasilnkov, șeful administrației militare din Harkov.

De-a lungul frontului de nord-est, nu există victorii rapide, spune Vitali, artileristul operațiunii. „Este război - cineva se retrage, cineva avansează. Pozițiile se schimbă în fiecare zi".

Rusia a intensificat atacurile la începutul lunii februarie, după ce a trimis trei divizii importante în zonă. Luptele se concentrează la nord-est de Kupiansk, unde trupele Kremlinului au trecut la ofensivă cu câștiguri teritoriale minime. Fortificațiile ucrainene au descurajat până acum avansurile majore, au declarat înalți oficiali militari ucraineni.

Obiectivele ruse în Kupiasnk

Operațiunea de la Kupiansk are două obiective pentru Rusia.

Primul ar fi dislocarea forțelor ucrainene din așezările aflate de-a lungul granițelor provinciale, ceea ce le-ar permite capturarea provinciei Lugansk.

Al doilea ar fi respingerea trupelor ucrainene la vest de râul Oskil și blocarea lor acolo creând astfel o nouă linie defensivă și împiedicând desfășurările de forțe pe linia critică Svatove-Kreminna, mai la sud. Acolo se desfășoară o ofensivă rusă separată pentru capturarea regiunii Donestk. Orașul Svatove, care a fost ocupat de Moscova în primăvara anului trecut, se află la 60 de kilometri sud-est de Kupiansk.

Forțele ucrainene contează pe îmbunătățirea coordonării între unitățile de infanterie și tancuri pentru a priva Rusia de posibilitatea de a sparge liniile ucrainene. Forțele ucrainene controlează în continuare așezările din interiorul Luganskului, în apropierea graniței cu Harkov.

Lipsa artileriei și a muniției reprezintă o preocupare reală pe acest front, unde peisajul este puternic împădurit, micile sate sunt despărțite de terenuri agricole vaste, iar soldații ucraineni se află sub bombardamente ore în șir în unele zile. Armele cu rază lungă de acțiune ar contribui la victorii mai rapide într-un astfel de mediu, a explicat Krasilnkov.

Serhii, un soldat de infanterie din cadrul Brigăzii 92 a subliniat la rândul său că muniția insuficientă a afectat capacitatea unității sale de a avansa și de a ocupa pozițiile inamice.

Ei pot efectua 40 de focuri în direcția noastră, iar noi putem riposta de două ori", a spus el. "Ei au cantitate, dar noi suntem mai eficienți".

Lunile care vor urma vor fi critice, a prezis el. Rușii "vor să ne taie calea spre râul Oskil. Vor să facă în așa fel încât să ne dăm trupele înapoi... și să poată ocupa întregul teritoriu de-a lungul râului, de la Kupiansk la Kreminna".

Dar nu vom permite acest lucru", a asigurat el.

Bombardamentele rusești asupra orașului Kupiansk, un oraș cu o populație de 27.000 de locuitori înainte de război, au devenit atât de frecvente încât "de fiecare dată când mergem la culcare ne rugăm la Dumnezeu să ne trezim dimineața", a dezvăluit o localnică. Uneori, atacurile par să îi țintească pe soldații care se deplasează în zonă. Alteori, par să lovească la nimereală.

Cele mai intense bombardamente au loc la periferia orașului Kupiansk, mai aproape de liniile rusești , unde accesul la provizii este limitat.

Locuitorii din satul de frontieră Vovceansk conduc trei ore până la un pod improvizat care duce la Harkov, dar este singura modalitate prin care pot primi provizii, au declarat locuitorii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…